„Дестинация Париж“ на Готие Капюсон

От 26 февруари Радио Класик А излъчва премиерно новите записи

26 февруари 2024 г.

Обяснение в любов към родния град на челиста Готие Капюсон – така най-кратко могат да се опишат новите записи на известния френски музикант. „Дестинация Париж“ е албум, който бе издаден под емблемата на Erato (Warner Classics) през ноември 2023 г. и основно участие в него има пианистът Жером Дюкро. Като дългогодишен сценичен партньор на Готие Капюсон, той не само акомпанира тук (пиано и клавесин), но ролята му е още по-съществена – негови са обработките на голяма част от творбите. Избрани са само френски класически композитори: Бизе, Дебюси, Форе, Гуно, Офенбах, Рамо и Равел. Освен тях, откриваме и елегантни френски шансони и някои филмови теми, почти изцяло на френски автори, аранжирани от Дюкро. Включени са пиеси с камерно звучене, както и такива, които изискват по-разширен състав, дори и хор. Затова в албума участват още: Парижкият камерен оркестър с диригент Лионел Брингие, както и детският хор на Радио Франс Maîtrise de Radio France (една от четирите постоянни формации на Радио Франс). Готие Капюсон осъществява записите на своето прекрасно виолончело Матео Гофрилер от 1701 г., с което неотдавна гостува и в България, а албумът се разпространява както на CD и дългосвиреща плоча, така и в дигитални формати.


Официално обявен като „любовно писмо до родния му град“, най-новият албум на Готие Капюсон всъщност предлага един силно носталгичен поглед към миналия век и дори отвъд него. На едно място са събрани примери от парижките оперни сцени, кина, салони и кабарета, включително и от френската инструментална музика. Сред избраните 22 пиеси, само една е оригинално написана за виолончело – това е известната „Сицилиана“ на Габриел Форе. Останалите са представени в аранжименти, зад които стои именно таланта на Жером Дюкро, като „Хабанера“ из оп. „Кармен“ на Жорж Бизе или „Павана за една починала инфанта“ на Морис Равел. Звучат и мелодии от киното, като музиката на Жорж Делерю от филма „Презрението“ („Le Mepris“, 1963 на режисьора Жан-Люк Годар) или много известната тема на Енио Мориконе „Chi Mai“, използвана както в „Мадалена“ (1971) и „Професионалистът“ (1981), така и в други филмови заглавия. Тук е и незабравимата главна  тема от „Лятото на 42-ра“ (1971), композирана от Мишел Льогран, чуваме и „Есенни листа“ на Жозеф Козма, редом с песни от репертоара на Едит Пиаф и Шарл Азнавур. Музика, специално създадена за албума от популярния във Франция певец и автор на песни Жан-Жак Голдман, също представлява важна част от изданието.

„Един концептуален албум с лек репертоар от популярни филмови мелодии, през френски шансони до класически пиеси… Перфектният саундтрак за Олимпийските игри през 2024 г.!“ е краткото описание, което ни дава издателят.

Впрочем, още графичното оформление на изданието подсказва на какъв тип пътуване е поканен слушателя: Готие Капюсон със своето чело е на фона на черно-бяла фотография от Париж с Триумфалната арка в дъното, като намек за сантименталния дух на този така френски албум.

  • От днес и Радио Класик А ви приканва към носталгичната „Дестинация Париж“ на Готие Капюсон – слушайте записите от новия му албум, които излъчваме премиерно всеки следобед между 14 и 15 ч.!