Соня Йончева: „Да бъда посланик на френската култура е голямо признание и отговорност!“

Тя получи високото френско отличие „Офицер на Ордена за изкуство и литература“

28 февруари 2024 г.

Българската оперна прима Соня Йончева получи специално признание от страна на френската държава – тя бе отличена като „Офицер на Ордена за изкуство и литература“. Лично посланикът на Република Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер я награди с почетния медал на церемония, състояла се в резиденцията на френското посолство в София на 27 февруари. Високото отличие се присъжда на Соня Йончева, заради нейния значим принос към разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. В момента световноизвестната ни певица е в България за участието й в спектакли на операта „Бохеми“ от Пучини на сцената на Софийската опера и балет, под диригентството на Боян Виденов.

„Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите Вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във Вашата дискография има едно заглавие, което изразява тази връзка: „Париж, моя любов“, издадено през 2015 г. Впрочем Вие казвате: „Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж! Франция е първата страна, която ми даде шанс“. Без съмнение Вие сте едно от най-великите сопрани на нашето време. Ето защо с огромно възхищение и благодарност Ви връчвам днес Ордена за изкуство и литература, степен офицер – като признание за изключителния Ви талант, за приноса Ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за Вашата хуманитарна ангажираност“, заяви на церемонията Н.Пр. Жоел Мейер.


„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация“, каза в словото си Соня Йончева. „Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения. Вълнението ми днес да стоя пред всички вас е толкова силно, защото това отличие носи у себе си освен признание и голяма отговорност – да бъда избрана като един от посланиците за разпространението на френската култура и изкуство по света. Чест, която винаги нося и ще продължавам да нося в сърцето и душата си, защото точно в това се крие необятната сила на изкуството – да изгражда нерушими мостове между различните култури и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешкия талант и възможности, за да създадем всички ние – един по-устойчив, добър, мирен, толерантен, смислен и обещаващ свят за нас и бъдещите поколения“.

В думите си на благодарност тя добави още: „Вярвам силно, че повече от всякога Културата е бъдещето. Затова и днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна, ви призовавам да показвате този толкова пъстър свят на изкуството на децата, срещнете ги с различните видове изкуства, за да сме сигурни, че ще предадем щафетата на тях, когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света – в нейното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти“.


Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2 май 1957 г. по идея на тогавашния министър на културата Андре Малро по време на Президентството на генерал Шарл дьо Гол. Присъжда се на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството или литературата, или с приноса си за влиянието на изкуствата и литературата, както и опазването на културното наследство във Франция и по света. Орденът има три степени: commandeur (командирска), officier (офицерска) и chevalier (кавалерска). Квотата на годишна база позволява в световен мащаб да бъдат наградени 20 личности с командирска степен, 60 – с офицерска и 200 носители на кавалерска степен. Сред другите българи, удостоени с Ордена за изкуство и култура, се открояват имената на Райна Кабаиванска, Руслан Райчев и Даниела Димова.