Юлиан Рахлин се завръща в България за концерт под палката на маестро Георги Димитров

28 февруари 2024 г.

Един от най-прочутите музиканти на нашето време – цигуларят Юлиан Рахлин застава заедно с големия български диригент Георги Димитров пред Софийската филхармония на 29 февруари със стилна Моцартова програма. Концертът е сред най-големите акценти на Националния оркестър за 2024 г.

Програмата на вечерта включва: Увертюрата „Лучио Сила“, Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор и Симфония №36 „Линц“

Юлиан Рахлин е сред най-предпочитаните артисти в последните години. Многостранните му интереси го отвеждат по целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор. Ученик на Борис Кушнир, Пинкас Цукерман, Марис Янсонс, напътстван и от Даниеле Гати. Концертира с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пекка Салонен и др. „New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“.

През 2000 организира в Дубровник известния фестивал „Юлиан Рахлин и приятели“, който отразява радостта му от живота и страстта да обединява големи артисти и международна публика в празник на изкуството. Рахлин е артистичен директор и на фестивала „Златна есен” в Двореца Естерхази в Айзенщат (Австрия). Убеден привърженик на разширяването на значението на класическата музика в съвременната култура, проектите на Юлиан Рахлин с живи композитори и междумедийното сътрудничество събират артисти от различни сфери на изкуството и жанрове. Той е работил в тясно сътрудничество и е осъществил премиери на произведения на Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Лера Ауербах, Ришар Дюбюньон, Вангелис. Участвал е във филми, в съвместни проекти с художници на дигитални инсталации и известни актьори като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Елегантният и динамичен стил на Рахлин затвърждава репутацията му на диригент, известен с педантичните си репетиционни методи и витални интерпретации. Дирижирал е Чикагския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Концертхаус оркестър – Берлин, Руския национален оркестър, Московската филхармония, Филхармоничния оркестър на Хелзинки, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, „Камерата“ – Залцбург, Словенската филхармония, симфоничните оркестри на Виена, Бирмингам, RAI Торино и др. Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кристиансанд (Норвегия), от октомври 2023 поема поста на главен диригент и на Симфоничния оркестър на Йерусалим. Главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia и на Филхармоничния оркестър на Турку. Рахлин също е „артист ин резиденс” на Софийската филхармония.

Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивари „ex Liebig” от 1704 и виола „Лоренцо Сториони” от 1785 г., предоставени му с любезното съдействие на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са спонсорство на Thomastik-Infeld. Многобройните му записи, оценени високо от музикалната критика, са издадени от Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Classics.


Диригентът Георги Димитров започва музикалното си обучение с цигулка при Б. Розенберг. Завършва Държавната музикална академия в София (1971) със специалности цигулка при Михаил Балкански и оркестрово дирижиране при Влади Симеонов. Специализира при диригентите Евгений Мравински и Арвид Янсонс през 1976, а през 1985 участва в курс по оперно дирижиране в Миланската Ла Скала.

Между 1972 и 1982 работи като диригент в Пловдивската филхармония, след което е назначен за главен диригент на Русенската опера (1981-1985). От 1985 до 1990 паралелно е директор на Русенската опера и диригент в Софийската опера. За периода 1990 – 1995 е постоянен диригент на Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена „Санта Агата“. За сезона 1995/1996 ръководи отново Пловдивската филхармония като музикален директор и главен диригент и с нея реализира редица проекти, национални и задгранични турнета, в това число и откриването на Европейския месец на културата, предавано директно по Евровизия. Впоследствие дирижира в Русе, където от 2000 е директор на Оперно-филхармоничното дружество. От 2005 до 2009 е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив и от 2009 до 2018 е главен диригент на ОФД-Русе, след което преминава на свободна практика. Гостува на всички български симфонични оркестри, гастролира в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др. Ръководи майсторски класове по дирижиране и участва като жури на международни конкурси.

Внушителният репертоар на маестро Димитров включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Немската преса му дава заслужена оценка: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров, който поставя себе си и своето превъзходно дирижиране винаги в служба на процъфтяващата под неговите ръце музика. С деликатни движения той създава със своя „инструмент” – оркестъра, светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление”… („Зюдкурир“ – Баден Вюртемберг).


Билети – на касата на зала „България“ и в партньорската мрежа на Ивентим.

За най-верните си почитатели Софийската филхармония предлага възможност сами да си направят абонаментен цикъл от 6 концерта и така да спестят 50% от цената на билетите!