Стоян Караиванов: „Бих казал, че Астор Пиацола е мой кръстник“

Стоян Караиванов, Людмил Ангелов и оркестър „Либертанго“ излизат заедно на сцена за официалното откриване на Европейския музикален фестивал на 11 март в зала „България“

1 март 2024 г.

11 март е много специална дата за хората с отношение към тангото –  това е рождения ден на Астор Пиацола (1921–1992). „Бих казал, че за мен Астор Пиацола е един мой кръстник, защото именно неговата музика ме вдъхнови да посегна към бандонеона“, казва Стоян Караиванов. Този най-типичен за танго ансамблите инструмент, на който и самият Пиацола е бил виртуоз, е възприеман като музикалната душа на тангото, а българският изпълнител му е посветен изцяло. Започнал най-напред с акордеон, Стоян Караиванов вече има своята впечатляваща биография като бандонеонист. Той е първият български музикант, който използва т.нар. класическа аржентинска система и е обучен от най-задълбочените познавачи на жанра. Негови ментори са проф. Фабио Фурия в Италия (Консерваторията „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ в Каляри), аржентинецът Хуан Хосе Мосалини (1943–2022) – специалистът в стила Tango nuevo, работил във Франция и с големи заслуги към утвърждаването на бандонеона в Европа, проф. Даниел Бинели от историческия New Tango Sextet на Пиацола и дългогодишен член на известния Оркестър на Освалдо Пулиезе (1905–1995) и др. Тези отдадени на тангото музиканти често са свирели заедно, изследвали са възможностите на бандонеона и с любовта си към инструмента са привличали ревностни последователи. Един от тях е и Стоян Караиванов, който след всичко научено, стига до идеята за създаване на танго ансамбъл и у нас. Така през есента на 2022 г. той основа първия българския танго оркестър – ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO.

„Беше си един социален експеримент, който започна с набиране на музиканти от социалните мрежи“, спомня си Стоян Караиванов за създаването на първия български танго оркестър, съществуващ успешно вече две години. „Прецених, че бих искал да работя с млади колеги и продължаваме тази традиция вече с доста обновен състав“. За него е важно да свири с такива любознателни млади музиканти, „които биха искали да опитат тази музика, да научат повече за нея“. На миналогодишното издание на Европейския музикален фестивал те показаха, че „музиката на Пиацола може да се изпълнява от танго оркестър – представихме танго балета като акцент от творчеството на Пиацола и сега вървим към една нова програма, която ще бъде приказка за тангото, разказана през погледа на танго оркестъра“.


Какво ще звучи в „Танго мечти“ на 11 март? По думите на Стоян, ще има „класическо танго“, ще звучи също „агресивния Пиацола“, както и „лиричния“ почерк на композитора, чрез изпълнението на една много рядко представяна у нас творба – „Сюита на ангелите“ (специален аранжимент за танго оркестър и пиано). В програмата са включени и „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“, които публиката много обича и иска да слуша, редом с пиеси на други майстори: Освалдо Пулиезе, Раул Гарехо, Едуардо Ровира, Агустин Барди, Освалдо Руджеро. „Ще бъде един незабравим концерт!“, уверен е Стоян Караиванов, с музика не само на Астор Пиацола, но и на негови предшественици.


Срещата му с Людмил Ангелов се случва в Нов българския университет, а сега вече свирят заедно в състава. „Спомням си как точно си бях купил бандонеон и бях започнал да свиря в България, а той ме покани да свиря с „5/4 Танго“ на „Аполония“ в Созопол. За мен беше доста стресиращо, защото аз нито имах репертоар на този етап, нито знаех дали мога да се справя. Обаче казах: Естествено, приемам!“ Така започва едно плодородно сътрудничество между двамата, което ги води до доста общи камерни проекти, концерти, майсторски класове.

2023-та като година в артистичния календар на Стоян е „вълнуваща“, както самият той я определя. Освен концерти с оркестър „Либертанго“ в Румъния, Германия и у нас, той стана „Музикант на годината“ (на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР). Но успя да осъществи и една своя отдавнашна мечта – участва в Международния конкурс за акордеонисти в Клингентал, Германия, най-голямата и престижна надпревара по акордеон, където спечели Първа награда.  

Стоян Караиванов при гостуването си в Радио Класик А

„Тангото за мен е начин на живот… и аз не си представям живота си без него“, признава 26-годишният музикант, който наскоро гостува в предаването „Съботно кафе“ на Радостина Узунова. Целия разговор може да си припомните в звуковия файл!