В „Съботно кафе“ на 2 март 2024 – интервюта

2 март 2024 г.

„Славеят“ – най-новият мюзикъл на Румен Бояджиев – син, по либрето на Венелин Методиев, ще бъде представен премиерно на 16 март в рамките на Европейския музикален фестивал 2024. Вдъхновен от приказката на Андерсен режисьорът на спектакъла Александър Мутафчийски предлага на композитора да напише пиеса, която да посвети на „славея“ на Музикалния театър – певицата Катерина Тупарова, с която се разделихме миналата година.

Интервю с Румен Бояджиев-син и Александър Мутафчийски:


Един от най-престижните фестивали в България „Мартенски музикални дни“ започва на 15 март в Русе. Повече от 30 години директор на форума е Ива Чавдарова, която представя акцентите в програмата в „Съботно кафе“. На откриването на фестивала ще пее невероятната  Красимира Стоянова.

Интервю с Ива Чавдарова:


„Обичам българската музика“ е традиционен музикален маратон в двете зали на Концертен комплекс „България“ по повод 3 март, националния ни празник. От 10 до 18 ч. свирят млади таланти от музикалните училища и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а вечерния концерт от 19 ч. на Камерен ансамбъл Софийски солисти и хора към  НФА „Филип Кутев“ е с авторска музика на Георги Андреев. Диригентът на „Солистите“ Константин Добройков и композиторът Георги Андреев гостуват в „Съботно кафе“ в навечерието на празника.

Интервю с Георги Андреев и Константин Добройков: 


Диригентът Боян Виденов представя в „Съботно кафе“ един от най-значимите съвременни пианисти в света – Сергей Бабаян, който ще свири за първи път в България на 29 април в Европейския музикален фестивал 2024-та. Младият и многообещаващ Боян Виденов, със стремителен възход в кариерата на диригент, е роден в Италия в семейството на цигуларката Дора Бръчкова и оперния певец Любомир Виденов. В момента живее в Германия, като преди почти 15 г. създаде Манхаймската филхармония. Въпреки че не е живял в България, за него е удоволствие всяко представяне пред родната публика. След срещите със Софийската филхармония и Софийската опера му предстои дебют и с Оркестър „Кантус Фирмус“ и с изумителния Сергей Бабаян. Боян Виденов е в София за два спектакъла на „Бохеми“ със Соня Йончева.

Интервю с Боян Виденов: