„Горда Стара планина“ в новия албум на пианиста Симеон Златков

От 5 март записите звучат премиерно по Радио Класик А

5 март 2024 г.

Вариации за пиано „Горда Стара планина“ от Панчо Владигеров и Трета клавирна соната от Йоханес Брамс – това е музиката от един нов албум, зад който стои пианистът Симеон Златков. Записите, озаглавени „Горда Стара планина“, са продуцирани от българския изпълнител и се появяват във важен момент от неговия собствен изследователски път в музиката. С този албум Симеон Златков на практика завършва своя дисертационен труд, защитен успешно в края на 2023 г., благодарение на който днес вече има докторска степен по музикознание. Интересът към изследването на клавирните вариации в българската музика (темата на неговата дисертация) го отвежда и до първия му звукозаписен проект „Възвръщане“ от 2021 г., изцяло посветен на Любомир Пипков, чиито „22 вариации за пиано“ пианистът записа за първи път в студио.

Следвайки това свое музикално любопитство, сега той представя и новите си записи, но този път с преклонение към друга гигантска фигура от българската музика – Панчо Владигеров (1899–1978). Симеон Златков се спира на неговите рядко свирени Вариации за пиано върху песента „Горда Стара планина”, откъдето идва и названието на целия албум, но включва и още нещо – Соната № 3 за пиано от Йоханес Брамс (1833–1897). Две клавирни произведения, които говорят много за своите автори, тъй като разкриват отрано проявения им извънреден композиционен дар. Брамс пише Третата си соната през 1853 г., когато е само на 20, а Владигеров създава Вариациите през 1916 г. едва 17-годишен, когато вече е в Берлин (а и все още във време, доста отдалечено от превръщането на песента „Горда Стара планина“ в национален химн).


Неописуемо се вълнувам да съобщя за реализацията и появата на този емоционален за мен албум, в който вложих цялата си душа и записах две необятни ранни творби – Владигеровите XI вариации за пиано върху българска народна песен („Горда Стара планина“) и Брамсовата Трета клавирна соната“, написа музикантът преди месец. „Албумът се оказа едновременно финален „щрих“ към дисертационното ми изследване на българските вариации за пиано от първата половина на ХХ век и почит към 190-годишнината от рождението на един от най-любимите ми композитори – Йоханес Брамс“.

Роден в София, Симеон Златков е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков“, където учи пиано при Милена Павлова. Завършва магистратура през 2017 г. в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Борислава Танева. Има спечелени много награди от конкурси, изнасял е концерти не само в България, но и в Германия, Австрия, Унгария, Италия, Испания, Швейцария, Полша и Русия. Свирил е като солист на Софийската филхармония, КА „Софийски солисти“, полския Камерен оркестър „Тарнов“ и др. Паралелно с клавирните си изяви, Симеон Златков е познат и от сферата на вокалната музика, от 2019 г. е част от състава на НФХ „Светослав Обретенов“, а също пее и в Европейския хор (EuroChoir). Благодарение на неговите усилия бяха отпечатани за първи път нотите на „22 вариации за пиано“ (1926 г.) от Л. Пипков.

„Сонатата от Брамс е едно от най-любимите ми негови произведения за пиано, а Вариациите на Панчо Владигеров са много емоционални като музика“, сподели в Радио Класик А музикантът, когато гостува в предаването „Съботно кафе“, за да представи новия си албум. „Вариациите на Владигеров са като своеобразен микс между повечето романтични композитори – техните влияния се усещат в това произведение. Но също така интересното е, че той се идентифицира с българска народна песен – „Горда Стара планина“, която пък се оказва тема на целия цикъл. И това е наистина много интересна симбиоза!“

  • Новите записи от албума „Горда Стара планина“ може да слушате всеки следобед между 14 и 15 ч. в ефира на Радио Класик А, а какво още разказа Симеон Златков в интервюто си пред Радостина Узунова, може да си припомните в звуковия файл!