Виенската държавна опера – най-сниманата културна институция в Австрия

Според проучване за сцените на Австрия в Google Maps

6 март 2024 г.

Кои са най-често сниманите културни сцени в Австрия? На този въпрос отговаря ново проучване, проведено от Австрийската информационна агенция APA. И едва ли за някого е учудващо, че именно Виенската държавна опера се оказва най-често заснеманата културна институция на територията на цяла Австрия.

Анализирани са снимки на повече от 500 австрийски концертни и театрални сцени, които присъстват в приложението Google Maps. Изследвано е колко изображения на съответните културни центрове са публикувани от т.нар. местни гидове, а данните са към 18 февруари 2024 г. С точни цифри, анализът показва недвусмислено, че Виенската държавна опера е най-популярният фото обект, било за търговски цели, при туроператорите или като популяризиране на културната сцена в австрийската столица. На второ място е прочутата музикална сграда Музикферайн, което също е знак за нейната разпознаваемост в съвременния облик на Виена. Според броя снимки, многофункционалната арена Винер Щатхале заема трето място. Почти всички от десетте най-често фотографирани сцени са разположени във федералната столица. Изключение правят само Фестивалната зала в Брегенц, която е на пето място, както и откритата сцена на Фестивала в Санкт Маргаретен, класирана като предпоследна.

Виенската държавна опера е запечатана в 163 413 изображения, генерирани от потребители в Google Maps. След като е завършена през 1869 г., Операта на Рингщрасе във Виена не е преставала да бъде обект на внимание от страна на фотографите. Като истинска културна забележителност, тя предлага не само насладата от първокласни оперни представления, но и се превръща в пищна бална зала – домакин на ежегодния Виенски оперен бал. Втората в класирането сцена, също музикална –разположената на Карлсплац Музикферайн, е открита през 1870 г., а към днешна дата привлича внимание с над 26 700 снимки в Google Maps. Домът на Виенската филхармония е известен с изключителната си акустика и всяка година посреща публиката на Новогодишния концерт на оркестъра, излъчван в повече от 90 държави директно от Златната зала.


Ето как изглежда класирането на 10-те най-често фотографирани сцени на Австрия, според броя на публикуваните снимки от потребители в картографската услуга на компанията Google: Виенската държавна опера (163 413 снимки), Музикферайн (26 782 снимки), Винер Щатхале  (26 238 снимки), Бургтеатър Виена (21 119 снимки), Фестивална зала в Брегенц /Сцена на езерото (13 554 снимки), Къщата на Моцарт във Виена (8 987 снимки), Виенския Концертхаус (7 229 снимки), Арена Виена (5017 снимки), сцена на Фестивала в Санкт Маргаретен (4611 снимки) и театър „Ронахер“, Виена (4467 снимки).

Проучването „В светлината на прожекторите: сцените на Австрия в Google Maps“ е проведено от APA-Comm, специализирано в комуникационните услуги подразделение на Austria Presse Agentur (APA).