Фото игра в Софийското метро напомня за Владигеров

„МЕТРОритмични отражения“

6 март 2024 г.

Няма да е изненада, ако тези дни в Софийското метро разпознаете лика на Панчо Владигеров. Цветни фотоси, разположени на различни станции – те привличат вниманието и напомнят за големия ни композитор по нестандартен начин. 125 години от неговото рождение ще се навършат само след няколко дни (на 13 март) и това дава повод на Къщата музей „Панчо Владигеров“ – София да организира една интересна инициатива. Всички са поканени да участват в нея – играта се нарича „МЕТРОритмични отражения“, провежда се между 4 и 17 март, а условието за участие е само едно – желанието да се снима.

Как да участвате? Открийте едно от ПЕТТЕ ВИЗУАЛНИ ТАБЛА, които ще бъдат разположени на ключови позиции от мрежата на Софийското метро. Те ще бъдат видими в рождения месец на Панчо Владигеров, в периода 4 – 17 март. Направете си снимка (или селфи) пред едно от таблата и я изпратете на нашия имейл адрес: museum.vladigerov@gmail.com , заедно с телефон за връзка!“, гласи поканата от Къщата музей „Панчо Владигеров“, в която се уточнява, че снимките ще се изпращат до 20 март. Два дни по-късно, на 22 март, ще бъдат обявени и резултатите с имената на победителите.

 „Кой печели? Печелят най-оригиналните и интересни снимки“. Ще можем да ги разгледаме на сайта на музея https://vladigerov.org/igra-vladigerov/, където ще бъдат публикувани, както и във фейсбук страницата на културния институт https://www.facebook.com/vladigerov.org.

Идеята се основава на любимото занимание на самия Владигеров, който страстно е обичал да фотографира. „Фотографията е любимо хоби на Владигеров. Той обичал да запечатва значими моменти и често прекарвал време сред природата, както и на вилата в Люлин планина, заедно със своята втора съпруга – Елка. На нея той посвещава симфоничната сюита „Люлински импресии“, която получава Наградата на София през 1973 г. В течение на годините, Владигеров събира впечатляваща фотографска колекция от снимки с автографи на личности, с които имал близки и професионални взаимоотношения“. От музея напомнят, че това наследство може да бъде видяно на ул. „Якубица“ №10.


  • Сред другите инициативи на Къщата музей „Панчо Владигеров“ в София е продължаващата документална поредица „Докосване до Владигеров“, от която предстои следваща прожекция на 9 март. Тогава ще бъде показан филма „Портрет на Панчо Владигеров“ от 1989 г. (режисьор: Йордан Джумалиев, сценарист: Маргарита Парасникова, продуцент: БНТ). А на 16 март очакваме първия концерт от цикъла „По Владигеровски“, който си поставя амбициозната задача да реставрира концертни програми от архива на самия Владигеров. Първи изпълнители ще бъдат: Мартина Табакова (пиано), Стоимен Пеев (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело).