Васил Димитров: „Преосмисляме посоката, в която се развиваме и ще подкрепяме повече младите музиканти“

Пресконференция за Европейския музикален фестивал 2024

8 март 2024 г.

Първото официално събитие от 24-тия Европейски музикален фестивал предстои само след няколко дни. На 11 март пианистът Людмил Ангелов, бандонеонистът Стоян Караиванов и оркестър „Либертанго“ ни канят на откриващия концерт „Танго мечти“, подготвяйки една интересна и рядка програма, посветена изцяло на танго музиката. Но още камерната вечер, която неотдавна ни поднесоха Трио ASSAI на 27 февруари, подсказа сериозен интерес към фестивала – концертът на тримата млади музиканти беше аплодиран от въодушевена публика в препълнената зала на Чешкия център в София. Всички фестивални събития тази година са разположени през следващите няколко месеца, затова и програмата е разделена на два дяла – пролетен и есенен. За да представи пред обществеността афиша на форума, организаторът „Кантус Фирмус“ инициира пресконференция в БТА вчера, в присъствието на основните партньори на фестивала, както и част от музикантите, чиито концерти тепърва ще посещаваме.

„Европейският музикален фестивал, като част от културния календар на Столична община, има една голяма отговорност към столичани. Защото класическата музика всъщност е един изключително важен фактор за възпитанието на младите хора – нещо, което още от Платон и Конфуций е установено. И както те казват, държавите, в които на музиката не се отделя голямо внимание като възпитателен елемент, са в упадък. Или с други думи: ако видиш каква музика се слуша в едно царство, както се казва, можеш да разбереш какъв народ живее там или какви са нравите на хората“, каза Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и основна фигура в артистичната подготовка на фестивала. Той обясни и защо фестивалът подхожда с една по-различна отговорност: „Преосмисляме посоката, в която се развиваме, а именно: да подкрепяме повече български млади музиканти, а и не само български, които имат нужда от това – с цел да спомогнем тяхното развитие така, че те да радват обществото в България и в целия свят със своите постижения“. Той добави, че самата музика има нужда от тези „посредници“ – младите музиканти, които правят възможен пътя на музиката от композитора до слушателя. „Нашето общество в България има традиция с отношение към класическата музика и всъщност тези посредници са ни много важни, да бъдат тук при нас, за да можем и ние да разберем самата музика“.Фестивалът тази година има две ясни посоки, в които се движи: „Годишнините“ – като 125 г. на патрона на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и 120 г. на НМУ „Любомир Пипков“, а другата – „Световни майстори“. Това е концерта на големия пианист Сергей Бабаян, който за първи път ще свири в България, под диригентството на Боян Виденов, както и гостуването на Камерния оркестър на Баварското радио с ръководител Радослав Шулц и солист цигуларят Марио Хосен. „Тези две направления показват ясно откъде идва нашият фестивал. Ние в началото положихме огромни усилия да покажем на българската публика големи имена от световните сцени“, допълни Васил Димитров. Той припомни още първите събития, когато у нас започнаха да концертират Джошуа Бел, Мидори, Пинкас Цукерман, Шломо Минц и още много други световни имена, „във време, когато българската публика беше гладна за такъв тип изяви“. Впоследствие концепцията на фестивала се промени и се насочи към българските музиканти, които живеят и работят в чужбина, организирайки цикъла „Концертмайсторите“, осигурил блестящите завръщания тук на сцена на Васко Василев, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева и др. „И сега вече нашите основни усилия са насочени към по-младите музиканти и тук е мястото да кажа, че и Конкурсът за млади изпълнители за наградите на „Кантус Фирмус“ е една инициатива, която печели все по-голямо внимание и работи точно в тази посока“, подчерта Васил Димитров.

На пресконференцията присъстваха музикантите Георги Черкин, Зорница Иларионова, Гергана Николаева, а чрез специални видео обръщения се включиха Радослав Шулц, Боян Виденов и Стоян Караиванов, като всеки от тях представи участието си на фестивала и отправи своята покана към публиката.

  • Пълната програмата на Европейския музикален фестивал 2024 г. може да разгледате тук!