В „Съботно кафе“ на 9 март 2024

Срещи, посветени на 125-годишнината на Панчо Владигеров

9 март 2024 г.

На 13 март се навършват 125 г. от рождението на именития наш композитор Панчо Владигеров (1899 – 1978). В предаването гостуват неговите наследници: Панчо Владигеров – младши, Екатерина, Александър и Константин – това са четиримата внуци на Панчо Владигеров, които отдават почит към именития им дядо с няколко събития в юбилейната година:

9 март –  концертно участие в кино Одеон в документалната филмова поредица „Докосване до Владигеров“, организирана от Къща музей „Панчо Владигеров“ – София.

12 март – Концертът „Посветени звуци“ в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

14 март – концерт във Велико Търново по повод празника на града.

Екатерина, Панчо – младши и близнаците Константин и Александър Владигерови


Къщата музей „Панчо Владигеров“ – София добавя още един проект в юбилейната година, когато честваме 125 г. от рождението на Панчо Владигеров. Първият концерт от поредицата „По Владигеровски“ е с участието на трима талантливи музиканти, всеки със свой собствен път в класическата музика. Събира ги любовта към камерната музика. Това са пианистката Мартина Табакова, цигуларят Стоимен Пеев и челистът Атанас Кръстев. Идеята на проекта е възстановки на концертни програми, в които е участвал самият Владигеров. Кои са били неговите партньори на сцената и кога се е състояло събитието научаваме от гостите ни в „Съботно кафе“. А самият концерт е на 16 март в балната зала на Националната художествена галерия.

Стоимен Пеев, Мартина Табакова и Атанас Кръстев в студиото на Радио Класик А