Проф. Сава Димитров: „Ще покажем любовта си към Панчо Владигеров, към нашия патрон“

9 март 2024 г.

Честването на 125 години от рождението на Панчо Владигеров (13 март 1899 – 8 септември 1978) е един голям празник за българската музикална общественост. Това е не само повод за множество концерти с музиката на този велик наш композитор, но и възможност за съхраняването на националната ни идентичност, през призмата на неговото дело. В София Националната музикална академия, която носи името му от почти три десетилетия, е един от най-ангажираните участници, разбира се, редом с инициативите на Къщата музей на ул. „Якубица“ № 10 (фамилният дом, дарен на българската държава с изричната воля за превръщането му в музей).

„За нас тази дата е важна – отбелязваме я всеки път, всяка година с различен концерт. Затова  благодаря за поканата точно за този концерт на 13 март, да бъде включен в Европейския музикален фестивал. С радост се съгласих!“ Това каза ректорът на Музикалната академия проф. Сава Димитров на пресконференцията при представянето на Европейския музикален фестивал миналата седмица в БТА. В лицето на фестивала и на Радио Класик А, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ има един от най-дългогодишните си партньори, а тази година това партньорство е изведено в две събития във фестивалния афиш, едното от които съвпада точно с денят на рождението на Панчо Владигеров – 13 март.Участие ще вземат наши студенти, за които вече мога да кажа, че са популярни и известни инструменталисти. Кои ще бъдат произведенията, с които ще може да ги чуем: Концерта за пиано № 3, Цигулковия концерт и произведения за виолончело, които можем да наречем емблематични – както за композитора, така и изобщо за българската ни класическа музика, а както знаете, възприемаме Панчо Владигеров като патриарх на българската класическа музика“, обобщи проф. Сава Димитров.


Тържествената вечер ще бъде в Концертната зала на академията (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94) от 18:00 ч., с вход свободен. Академичният симфоничен оркестър ще свири под диригентството на доц. д-р Георги Патриков, а солисти ще бъдат: Виктор Тренев (цигулка) от класа на доц. д-р Галина Койчева-Мирчева, Тодор Иванов (виолончело), възпитаник на доц. д-р Атанас Кръстев и Ангел Ялъчков (пиано), студент на проф. д-р Борислава Танева. Младите инструменталисти са сред обещаващите възпитаници на най-старото висше училище по музика в България. Двама от тях – Ангел Ялъчков и Тодор Иванов бяха отличени през 2023 г. с призови награди от Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“. Ето пълната програма на вечерта: „Еврейска поема“ оп. 47, фрагменти от балета „Легенда за езерото“, „Хоро – стакато“ (Динику – Владигеров), а също „Елегичен романс“ за виолончело и оркестър, Концерт за цигулка № 1 – III-та част и Концерт за пиано № 3 – I-ва част.


Четири ще бъдат големите събития, посветени на Владигеровия юбилей, които подготвя Националната музикална академия. За да ги представи пред аудиторията на Радио Класик А, проф. Сава Димитров гостува в предаването „Съботно кафе“: „Ще започнем още от 9-ти с концерт на нашите студенти. Както много обичам да казвам – бъдещето на музикантството в страната! Както знаете, голяма част от нашите възпитаници впоследствие стават музиканти в големите оркестри по света – така че, Бъдещето ще покаже на 9-ти любовта си към Панчо Владигеров, към нашия патрон, и концерта ще бъде само с музика от автора. На 11-ти същата любов към композитора ще покажат и нашите преподаватели с един специален концерт, в който повечето от тях ще изсвирят познати произведения на Панчо и се надявам тяхното майсторство да демонстрира качествата на бъдещите поколения, които ще се учат от тях“.Музикалната академия продължава поредицата още на следващия ден с концерт, който „носи в себе си един особен заряд – заряда на фамилията Владигерови, по думите на ректора. „Много малко от вашите слушатели сигурно знаят, че братът-близнак на Панчо – Любен, който е бил блестящ цигулар, е роден на 12-ти. Така че, в негова памет ще направим един концерт – предвестник на големия концерт на 13-ти, но в концерта на 12-ти ще чуете поколенията Владигерови. Защото: Владигеров-младши ще свири музика на своя дядо, Катя Владигерова ще свири музика на своя дядо, близнаците Константин и Александър ще свирят музика на своя дядо и всички те ще свирят своя музика!“


Проф. Сава Димитров сподели и за един друг емоционален момент, а именно дарението, което наскоро получи НМА – инструментът на Панчо Владигеров от времето, когато е живял и работил в Германия. „Това е един изключителен малък роял, на който – аз наистина заявявам със 100 % сигурност, защото знаем периода – са създадени Българска рапсодия „Вардар“ и „Класично и романтично“. Тези клавиши са били натискани, за да създадат тази хубава музика…“ За първи път този роял ще бъде експониран на сцената именно по време на концерта от 12-ти и вероятно първите, които ще свирят на него, ще са отново наследниците на композитора. „Разчитам на това, за да покажем приемственост и пренасяне на памет“, каза още ректорът, „защото династии има и в музиката – тогава, когато талантът се предава от поколение на поколение, когато се запазва един особен дух, който е важен за националното самосъзнание… и за предаването на знанието. Така че, династията Владигерови ще бъде на сцената на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“!

Проф. Сава Димитров също увери, че роялът вече е реставриран и може да бъде въведен в концертна експлоатация. Дарението е станало възможно, благодарение на усилията най-вече на г-н Веселин Воденичаров, член на Настоятелството на академията, който „изключително родолюбиво се зае със задачата да закупи инструмента и да го достави тук“.

„Надявам се, че публиката ще остане наистина с доволство от това, което ще чуе, ще има много Панчо и ще има много важни за българската култура музикални произведения“, подчерта ректорът за тържествения концерт от 13 март, организиран в партньорство с Европейския музикален фестивал и представляващ кулминацията в поредицата от паметни събития.

Цялото интервю на Радостина Узунова с проф. Сава Димитров, ректор на НМА „П. Владигеров“, може да чуете в звуковия файл!