Бах, Кюркчийски и Шостакович в концерта „Шумът на времето“

Квартет „Филхармоника“ свирят тази вечер с посвещение към Украйна

12 март 2024 г.

„Изкуството принадлежи на всички времена и на никое време. Изкуството е шепотът на историята, който звучи по-силно от шума на времето. Какво може да се опълчи срещу шума на времето? Само онази музика, която е вътре в нас – музиката на нашето съществуване.“

Струнният квартет „Филхармоника“ извежда този цитат от романа „Шумът на времето“ на британския писател Джулиан Барнс във философско мото на концерта си тази вечер. „Шумът на времето“, с главен герой Дмитрий Шостакович, излиза в наши дни (през 2016 г.), но книгата е разказ за 30-те години на ХХ век в болшевишка Русия, за сблъсъка на изкуството с властта и за репресиите, чиято жертва става и самият композитор.

„На 12 март ви каним на едно много специално и съкровено музикално-философско пътешествие, което свързва няколко големи фигури от световната и българската музика“, пишат музикантите. „Това са личности, които сред шума на своето време са успели да чуят истинската музика в себе си и са я последвали, независимо от високата цена. От Осмия квартет на Дмитрий Шостакович, написан като личен реквием след позора да стане член на комунистическата партия, през единствения квартет на Красимир Кюркчийски, избрал да прекара последните си години в тишината на село Боженци, до „извора“ на музиката Йохан Себастиан Бах, който с обърнати към вечността очи „гравира“ своите инициали B-A-C-H в делото на живота си – „Изкуството на фугата“.

Ето пълната програма на вечерта, озаглавена „Шумът на времето“, в Камерна зала „България“ от 19 ч.:

Йохан Себастиан Бах – Хорален прелюд „Пред Твоя престол заставам, Господи” BWV 668 (аранжимент за струнен квартет) и Контрапункт № 19 [B-A-C-H] от „Изкуството на фугата” (аранжимент за струнен квартет), Красимир Кюркчийски – Струнен квартет и Дмитрий Шостакович – Струнен квартет № 8 в до минор, оп.110.

Концертът се посвещава на втората годишнина от началото на руската военна агресия срещу Украйна.


Струнен квартет „Филхармоника“ е камерна формация към Софийска филхармония, в която и четиримата участници заемат водещи позиции в оркестъра: концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев (цигулка и виолончело), помощник-концертмайсторът Ана Иванова (цигулка) и първата виола Милена Златарова. Идеята за сформиране на състава възниква през април 2018 г., когато музикантите участват за първи път като квартет в концерт от поредицата „Музиката на Европа”, представящ музиката на Ирландия. Те имат зад гърба си вече няколко плодотворни сезона, а след успеха на последния им концерт от сезон 2018/2019 , събрал повече от 600 почитатели в парка на двореца „Врана“, квартет „Филхармоника“ бе номиниран за „Кристална лира 2019”, както и в 29-то издание на наградата на предаването „Алегро виваче” в категорията „Ансамбъл на годината”. След принудителна пауза, поради пандемията от COVID-19, струнната четворка се завърна на сцена през извънредния летен сезон на Софийска филхармония с концерт в Националната художествена галерия „Квадрат 500“ – част от програмата на 24-то издание на „Австрийски музикални седмици“, а в края на лятото дебютираха и на фестивала „Моцартови дни“ в Правец.