Музиката на Шостакович събира в София музиканти от Украйна, Австрия и Англия

14 март 2024 г.

В календара на трима известни съвременни музиканти датата 14 март е запазена за концерт в София. Тромпетистката от Австрия Селина От, пианистът от Великобритания Александър Улман и диригентът от Украйна Юрий Янко са вече тук, за да излязат заедно на сцената на зала „България“ в концерт със Софийската филхармония. Събира ги музиката на Шостакович и актуалността на неговите гениални произведения: двамата солисти ще изпълнят необичайния Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър № 1 (1933 г.), а в продължението на вечерта ще прозвучи и Симфония № 8 (1943 г.) – музикално описание на ужаса от войната.

Творчеството на Дмитрий Шостакович (1906–1975) има специално място в музиката на ХХ век. Емблематични са произведенията му в различните жанрове, в които пише – опера, оркестрова и инструментална музика, камерно и вокално творчество, музика за филми, театрални постановки и др. Съдбата му на творец е сложна. Оставaйки да живее и работи в родината си, той е принуден да понася ударите на политическия режим. Музиката му е възхвалявана и награждавана с най-високи държавни отличия, същевременно е заклеймявана като „формалистична и вредна“ и е застрашавано физическото му оцеляване. В същото време композиторът получава световно признание. Свидетелство за мястото му в културата на ХХ век е и членството му в най-престижни академични и културни институции. Той е почетен член на Шведската кралска музикална академия (1954), Италианската академия Санта Чечилия (1956), Кралската музикална академия на Великобритания (1958) и Сръбската академия на науките и изкуствата (1965), командир е на Ордена на изкуствата и литературата (Франция, 1958), почетен доктор на Оксфордския университет (1958), член е на Националната академия на науките на САЩ (1959), член-кореспондент на Баварската академия за изящни изкуства (1968) и на Френската академия за изящни изкуства (1975) и др.Маестро Юрий Янко е генерален директор на Харковското филхармонично общество, музикален директор и главен диригент на Харковския филхармоничен оркестър, заслужил деятел на изкуствата на Украйна. Носител е на първа награда от Международния конкурс за диригенти „Вахтанг Джордания“. Изкуството му се е оценявало като майсторско изпълнение, със задълбочено познаване на музикалните стилове и различните национални школи. Неговият ясен жест, въздействаща емоционалност, артистичност и взискателност към оркестъра го правят един от най-добрите украински диригенти. Роден в Харков, той завършва в родния си град музикалното училище и Харковския университет по изкуствата, а по-късно и Киевската национална консерватория, изучавайки оперно и симфонично дирижиране при Турчак, Душченко, Джордания.

Бил е диригент на Академичния филхармоничен оркестър на Запорожия (1991 – 1994), музикален директор и диригент на Камерния оркестър на Харковското музикално училище (1999 – 2004). От 1994 е диригент на Операта в Харков, където е поставил няколко забележителни спектакъла. От 2001 Юрий Янко е музикален директор и главен диригент на Харковския филхармоничен оркестър, а през 2004 е назначен за Генерален директор на Харковската Филхармонично общество, което включва няколко различни музикални колектива, включително и Симфоничния оркестър.Наричат Селина От „сензация сред тромпетистите“. Носителка на престижната награда Opus Klassik 2021 за дебютния си албум „Trumpet Concertos“, записан със Симфоничния оркестър на Виенското радио под диригентството на Роберто Патерностро. Тя е първата жена в седемдесетгодишната история на Международния музикален конкурс ARD в Мюнхен, получава Първа награда в категорията тромпет на едва 20-годишна възраст през септември 2018. Следва покани от водещи оркестри, като Симфоничния оркестър на Западногерманското радио, Чешката филхармония под палката на Семьон Бичков и Германския симфоничен оркестър – Берлин, Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на Валерий Гергиев, Фестивалния оркестър на Будапеща с Иван Фишер, оркестър Tonkünstler и диригента Ютака Садо, Виенския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на ORF (Австрийското радио) и др.

Записва за лейбъла „Orfeo“ и първия й албум беше издаден през 2020 г. заедно със Симфоничния оркестър на Виенското радио и Роберто Патерностро, в който тя представя произведения на Александър Арутюнян, Владимир Пескин и Алфред Дезенклос. През юни 2021 се появи нейният втори компактдиск заедно с пианиста En- Chia Lin, а по-късно същата година представи премиерата на Концерта за тромпет на Томас Уоли Utopia I: Seltsame Schleifen на откриващия концерт на Wien Modern със Симфоничния оркестър на ORF Vienna Radi, под палката на Марин Алсоп във Wiener Konzerthaus. Следващият й албум, отново в сътрудничество със Симфоничния оркестър на ORF, беше издаден през пролетта на 2022 г. и включва творби на Шостакович, Мечислав Вайнберг и Андре Жоливе.Британският пианист Александър Улман, аплодиран за своите изискани интерпретации и фина техника, впечатлява публика и критика по целия свят с дълбокото си разбиране на творбите, с елегантното си клавирно туше и филигранно фразиране. Сред най-новите му изяви са дебютен рецитал в „Уигмор Хол“, концерти със Симфониета – Хонг Конг с диригент Ола Руднер и с Филхармонията на Бърно и Софийската филхармония под диригентството на Денис Ръсел Дейвис, участие на Клавирния фестивал в Рур, дебют с Московския държавен симфоничен оркестър и рецитали в Германия (Мюнхен, Байройт, Ваймар, Берлин), Австрия (Фестивал „Лист“), Унгария (Академия „Лист“, Будапеща), Холандия, Полша, Италия, Грузия, Мексико, Корея (Център за изкуства в Сеул) и Великобритания. През сезон 2022/23 той дебютира във Виенския „Музикферайн“ с „Тонкюнстлер“ оркестър от Долна Австрия под палката на Ханс Граф, концертира със Симфоничния оркестър на Югозападното германско радио (SWR) под ръководството на Джоузеф Бастиан, Симфоничния оркестър на Кристиансанд с Юлиан Рахлин и Софийската филхармония с Джонатан Блоксам. Има рецитали на „Хайделбергска пролет“, както и в Индия, Колумбия и заедно с Юлия Хаген в Германия.

През 2019 първият му албум, издаден от „Rubicon“, включва сюита „Лешникотрошачката“ на Чайковски, Шест пиеси от „Пепеляшка“ на Прокофиев, сюитите „Петрушка“ и „Жар птица“ на Стравински. През 2022 звукозаписната компания издава втори негов албум с творби на Ференц Лист – Концерти за пиано № 1 и № 2 със Симфоничния оркестър на BBC под палката на Андрю Литън и Сонатата за пиано в си минор. Победителят от Международния клавирен конкурс „Ференц Лист“ през 2017 в Утрехт Александър Улман е свирил с оркестъра на Филаделфия, Кралския филхармоничен оркестър, Филхармонията на Холандското радио, Оркестъра на Норвежкото радио, Филхармонията на Санкт Петербург, Радиооркестъра на Будапеща и Корейския симфоничен оркестър, както и с Симфоничните оркестри на Ню Джърси, Форт Уърт и Монреал, под диригентството на Владимир Ашкенази, Джанкарло Гереро, Мигел Харт-Бедоя, Валентин Урюпин и Кристиан Маселару.

  • Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.