Новият детски мюзикъл „Славеят“ с премиера на Европейския музикален фестивал

Във връзка с обявените дни на национален траур, Музикалният театър отлага премиерата на Детския камерен мюзикъл „Славеят”, планирана за 16 март от 11:00 часа в рамките на Европейския музикален фестивал 2024. Спектакълът ще се играе на 17 март от 14:00 часа – билетите, закупени за представлението на 16 март от 11:00 часа ще важат без презаверка!

15 март 2024 г.

„Славеят“ е най-новият мюзикъл за деца, постановка на Националния музикален театър „Ст. Македонски“, чиято премиера очакваме на 17 март от 14:00 ч., като част от афиша на 24-ия Европейски музикален фестивал. Композитор е Румен Бояджиев-син, който създава сценичната си творба по безсмъртната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Славеят на Китайския император“ с либретист Венелин Методиев. Режисурата е дело на Александър Мутафчийски, а върху сценичната реализация работят още Денис Иванов (сценография и костюми), Антоанета Алексиева (хореограф) и др. В главните роли влизат млади артисти от Музикалния театър: Теменужка Трифонова, Зорница Иванова, Боряна Йорданова, Пламена Михова, Людмила Козарева, Илона Иванова, Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков и др. Музикалният акомпанимент е камерен и се изпълнява от пиано, флейта и ударни инструменти, за да може екзотиката на древния Китай да звучи по-добре“, по думите на композитора и както режисьорът го допълва – „всичко е подчинено на тази екзотика“. Мюзикълът „Славеят“, предназначен както за деца, така и за техните родители, ще бъде показан на Камерната сцена на НМТ „Ст. Македонски“.

В основата на сюжета е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго, освен своя изолиран и ограничен изкуствен свят. Но именно в гората, край императорския дворец, живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а пътешествениците дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай. Когато владетелят открива това съкровище, той заповядва птичката да бъде затворена в клетка в неговия дворец. След време императорът получава за подарък изкуствен механичен славей, който обаче изпълнява само една единствена мелодия. Истинската птичка успява да избяга, но когато разбира, че императорът е болен, се завръща в двореца и с песента си успява да прогони смъртта. Истинското изкуство винаги притежава съзидателна сила, способно е да пречисти хората и е по-силно от смъртта – това е голямата идея на новия детски мюзикъл.

Авторите, целият постановъчен екип и всички артисти посвещават постановката в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова – истинската вдъхновителка за създаването.

Билети – на касата на театъра на бул. „В. Левски” № 100 и онлайн на musictheatre.bg„Андерсен е авторът, който съдържа най-много музикалност в своите текстове, той твори в една епоха на Романтизма, така наречената Викторианска епоха, в която образността и символиката на текстовете е много силна. И поне на мен винаги, от малък, ми е правила много силно впечатление“, сподели в ефира на радио Класик А Румен Бояджиев-син, композирал музиката и музикален ръководител на продукцията. „Идеята за „Славеят“ всъщност дойде на Сашо, защото това е негова любима приказка на Андерсен. А пък Венко Методиев прави невероятни либрета от всяка една приказка, която подхване. И за него беше голямо предизвикателство, защото той има една по-ранна драматизация, която не беше за музика, но решихме да го направим като мюзикъл, камерен мюзикъл с доста елементи от оперетата и операта – знаете, че аз винаги се придържам към класическата линия. Така че, мога да кажа, че тази идея идва от Сашо и Венко, а за мен беше просто празник! Музиката стана много бързо, много безпрепятствено и много вдъхновено – сякаш идва от друг свят някак си, то не ни принадлежи…“, добави още авторът.

Всеки от нас знае, че приказките на Андерсен винаги имат социално послание, с което ни разтърсват и трогват. Социалното послание тук е съпоставянето на истинското срещу фалшивото“, каза Александър Мутафчийски. Той призна, че в процеса на работа върху тази творба, артистите са усетили една различна енергия: „Славеят“ променя и нас всички сега в театъра и имам чувството, че сме в една особена еуфория и работим с една необикновена енергия, което сякаш отдавна не се беше случвало и имахме нужда от него“. За режисьора тази приказка е „някакъв мой сантиментален поглед, намигане към детството ми, защото „Славеят“ наистина е моята любима приказка и аз я свързвам с детските ми години. Тази екзотика на приказката, китайският император, дворът от порцелан, това, че един човек разговаря с птица и намира истината за живота в общуването с нея, още като дете ме беше трогнало и завладяло“, сподели той. „И мисля, че се получи нещо уникално, нещо достойно за тази приказка, един приказен музикален шедьовър!“

За каква публика е замислен този камерен мюзикъл? Тази пиеса може да се гледа и от възрастни, заради посланията й“, е отговорът на Румен Бояджиев-син. „Става въпрос най-вече за борбата между изкуствения интелект и истинския, между тази кошмарна битка, която ни предстои без оръжия, защото изкуствения интелект е може би най-вредното нещо, което човекът си позволи, допусна да направи…, изобщо срещу сътворението му като вид. И нашето послание е това: в края на краищата, каквото и да се случи, през каквото и да мине човечеството, винаги трябва и ще побеждава истинското!“

Александър Мутафчийски: „Посветили сме това произведение на нашия славей Катерина Тупарова, която за съжаление, ни напусна. Но все повече и повече, работейки, усещаме и нейното присъствие и аз съм убеден, че нейният дух прави така, че всичко това да се случи… Ние посегнахме към тази приказка, докато тя все още беше сред нас. Тя е истинският вдъхновител за този спектакъл“.

  • Композиторът Румен Бояджиев-син и режисьорът Александър Мутафчийски гостуваха в предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова на 2 март, за да представят новия си спектакъл. Сега, в навечерието на премиерата, може да си припомните цялото интервю с тях в звуковия файл!