Еса-Пека Салонен става носител на наградата „Полар“

18 март 2024 г.

Финландският диригент и композитор Еса-Пека Салонен ще бъде отличен с шведската музикална награда „Полар“ 2024. 65-годишният маестро е избран за настоящ носител, след като миналата година призът бе връчен на друга голяма музикална личност – естонския композитор Арво Пярт. Често възприемана като еквивалент на Нобеловите награди, освен престиж, тази награда осигурява и парична премия в размер на един милион шведски крони (приблизително € 89 000). Името на Салонен беше обявено миналата седмица, а церемонията по награждаването се очаква на 21 май в Стокхолм и по традиция  протича в присъствието на шведското кралско семейство.

Изразявайки благодарността си, маестрото обяви, че за него е голяма чест да бъде почетен по този начин и призна колко близка чувства шведската култура: „Швеция отдавна е музикален дом за мен. Много от най-хубавите ми преживявания – годините със Симфоничния оркестър на Шведското радио, фестивала на Балтийско море и международния композиторски фестивал в Стокхолм – се случиха именно тук. Но хората и културата на Швеция са тези, които заслужават моята голяма благодарност. Без подкрепата на някои от водещите културни институции в тази страна, особено Шведското национално радио, в моята музикална биография биха липсвали ключови детайли“.

Тъй като при наградата няма ограничения в музикалните жанрове и тя се присъжда на „лица, групи и институции като признание за изключителни постижения“, както е записано в нейния устав, то носителите могат да бъдат представители на различни стилове в музиката. Тази година редом с Еса-Пека Салонен на церемонията ще бъде и американският китарист, композитор и продуцент Найл Роджърс, който също е награден. Сред лауреатите на отличието, учредено през 1989 г., са били Пол Маккартни, Брус Спрингстийн, Питър Гейбриъл, Енио Мориконе, Стиви Уондър, Чък Бери, Квартет „Кронос“, Елтън Джон, Рави Шанкар, Рене Флеминг и още много други.


„Еса-Пека Салонен е новатор. Неговото художествено любопитство, творческата му нагласа и далновиден подход към композирането и дирижирането проправят път в класическата музика“, Мари Ледин, управляващ директор на Polar Music Prize.

Салонен е бил главен диригент на Симфоничния оркестър на Шведското радио (1984–1995) и музикален директор на Филхармонията на Лос Анджелис (1992–2009), също така оглавяваше Лондонската филхармония от 2008 до 2021 г. Наскоро бе обявено, че маестрото ще ръководи Симфоничния оркестър на Финландското радио като резидентен оркестър на Великденския фестивал в Залцбург през 2025 г.

А само преди броени дни стана ясно, че диригентът няма да продължи ангажимента си като музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Франциско – пост, който Салонен заема в момента. Той възнамерява да напусне американския оркестър през 2025 г. и това става ясно от негово изявление, в което е критичен към ръководството на оркестъра. „Не споделям същите цели, като управителния съвет, за бъдещето на институцията“, категорично заявява той.