Пианистката Елен Гримо и образа на вдъхновението – Клара Шуман

От 18 март новият албум „For Clara“ звучи премиерно по радио Класик А

18 март 2024 г.

В новия си албум Елен Гримо се интересува от образа на вдъхновението, а вдъхновението за нея идва чрез образа на Клара Шуман (1819–1896). Гримо обаче не записва композициите на самата Клара, а по-скоро се интересува от ролята й на вдъхновител, какъвто е била за двама велики мъже в музикалната история – Роберт Шуман и Йоханес Брамс. Озаглавен „For Clara“ („За Клара“), албумът включва композиции именно на Шуман и Брамс, всеки по свой начин привлечен от нейната личност и талант. Според издателя Deutsche Grammophon, Елен Гримо се залавя с изследване на богатата вселена на немския романтизъм, а нейните думи действително потвърждават това: „Можеш да прекараш цял живот с творба като тази и винаги да откриваш по нещо ново“, казва тя за Шумановата „Крайслериана“, едно от произведенията в новите й записи.

Издаден от Deutsche Grammophon през септември 2023 г., „For Clara“ дори вече има продължение – през февруари 2024 г. компанията пусна разширено издание, добавяйки още един запис: Гримо свири Концерта за пиано на Шуман през 2022 г., заедно с Камерата Залцбург в прочутата Елбфилхармония в Хамбург.


„Винаги е вдъхновение – да мислиш за чувствата като за нещо, което лежи в основата на художественото творчество“, споделя френската пианистка относно идеята да запише Брамс и Шуман през призмата на тяхната вдъхновителка Клара Шуман. Самата Клара е била тази, която още преди да се омъжи за Роберт Шуман през 1840 г. е насърчавала композитора да разгърне таланта си смело и да пише за оркестър. Именно тя е пианистката, която е изнесла премиерата на ла-минорния му клавирен концерт в Дрезден през декември 1845 г. А след кончината на съпруга й през 1856 г., тя и Брамс остават близки приятели в продължение на десетилетия.


В първоначалната версия на албума „За Клара“ са поместени: клавирния цикъл от осем фантазии „Крайслериана“ op. 16 на Шуман и Брамсовите Три интермеци, оp. 117, заедно с негова вокална камерна музика. Записани са деветте песенни творби от сборника с оp. 32 „Lieder und Gesänge“ (композиторът използва и двете немски думи за „песен“), в които Гримо акомпанира на баритона Константин Кримел. В мелодиите на Йоханес Брамс от оp. 32 са събрани стиховете на немските поети Георг Фридрих Даумер и Аугуст фон Платен, чиито теми за любовта, загубата, предаността и разочарованието отразяват чувствата на композитора към Клара. А както е известно от историята, дори и в края на живота си Брамс е продължавал да се интересува от нейното мнение, композирайки новите си творби.

Елен Гримо и Константин Кримел вече са имали общ проект – „Silent Songs“, който излезе през лятото на миналата година и отдаде почит на Валентин Силвестров, смятан за най-великия жив украински композитор. Пианистката открива „Тихите песни“ на Силвестров преди почти 20 години, когато получава като подарък запис на песенния му цикъл. Омагьосана от музиката, скоро тя допълва репертоара си с негови клавирни пиеси, но и започва да търси идеалния глас, с който заедно да изпълнят „Тихите песни“ на Силвестров. „Търсенето й приключи, когато бе запозната с немско-румънския баритон Константин Кримел“, пише Deutsche Grammophon и цитира думите й: „Това е музика, която намирам за дълбоко трогателна в нейната автентичност и прозрачност на чувствата…“


Отдавна известна със страстта си към дивите животни, френската пианистка Елен Гримо е главен герой на нов документален филм, наречен „Between the Notes“ („Между нотите“), чиято премиера се състоя скоро в Ню Йорк. Филмът тръгва по екраните на редица международни фестивали, ще може да бъде открит и в Amazon Prime Video по-късно тази година. Режисиран и продуциран от френско-мароканския баритон Давид Сереро в партньорство с Deutsche Grammophon, документалният разказ разглежда личния и професионален живот на Гримо, нейните триумфи и предизвикателства в кариерата, както и силната й ангажираност към опазването на околната среда и хуманното отношение към животните.


  • Новите записи от албума „За Клара“ на известната френска пианистка Елен Гримо ще звучат премиерно в програмата на радио Класик А през тази седмица. Може да ги слушате от днес всеки следобед между 14 и 15 ч.!