„Съботно кафе“ на 23 март 2024 – интервюта

26 март 2024 г.

Цигуларката Мила Георгиева сподели със слушателите на радио Класик А какво е за нея камерната музика. Свикнали сме да я възприемаме като солист на оркестър, каквато е тя от дете, но тя е и великолепен камерен музикант, в което се убеди публиката на концерта й миналата година в края на октомври. И тази година тя избра Централния военен клуб и Европейския музикален фестивал, организиран от Кантус Фирмус, за да представи новия си проект „ИМПРЕСИОНИЗЪМ и РОМАНТИКА“ съвместно с цигуларката Зорница Иларионова, испанския пианист Лео де Мария, виолиста Евгени Ноев и челиста Кристиян Чернев.

Мила Георгиева в концерт от Европейския музикален фестивал 2023 г. в Централния военен клуб


Проф. Александър Василенко и композиторът и пианист Светлин Христов представят сборника „Нови клавирни пиеси 2“ реализиран от Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, София.  На 23 март в концертната зала на Академията се състоя и официалното му представяне по време на един от традиционните концерти, организирани от преподавателите на катедра Пиано към Теоретико-композиторския и диригентски факултет.

Александър Василенко и Светлин Христов в студиото на радио Класик А


Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна представя акцентите в програмата на предстоящите фестивали, организирани от културния институт:

  • 11 -тото издание на ВЕЛИКДЕНСКИ ТЕАТРАЛНИ СЕДМИЦИ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – от 10 април до 18 май.
  • ВЕЛИКДЕНСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ  в Държавна опера Варна – от 4 април до 11 май.
  • 15 -то издание на ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР  – от 16 юни до 30 август 2024.

Даниела Димова


През 2024 година се навършват 100 години от рождението на световнопризнатия български художник Георги Баев, отдал живота и творчеството си на морето и гр. Бургас. На 21 март в Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, София се състоя откриването на ретроспективна изложба , организирана от Община Бургас, в партньорство с Национална художествена академия. По време на церемонията участва и Детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас, под диригентството на Мариета Секлемова. Това беше повод в студиото на Радио Класик А да гостуват Диана Саватева, заместник кмет Култура и вероизповедания на община Бургас и Светла Стоева – „сърцето и душата“ на Хорова школа „Милка Стоева“.

Диана Саватева и Светла Стоева в студиото на радио Класик А