Ане-Софи Мутер се оттегля за известно време

28 март 2024 г. 

Ане-Софи Мутер обяви публично, че няма да свири през следващите няколко месеца. В скорошно интервю за немския вестник Handelsblatt световноизвестната цигуларка сподели за намерението си и как възнамерява да използва времето: „Бих желала да преосмисля как искам да навляза в бъдещето като музикант. Надявам се по време на тази почивка да подобря уменията си в стрелба с лък и също така да се задълбоча в медитацията, като неразделна част от живота ми“. Засягайки редица теми в интервюто си, тя говори най-вече за самодисциплината, как е организирала постиженията си през годините и натрупаната мъдрост. С професионална кариера от близо 50 години, немската цигуларка е четирикратен носител на „Грами“ и успя да си извоюва име на един от най-изтъкнатите съвременни виртуози.

„Винаги трябва да се освобождавам от колелото на хамстера са нейни думи, които съвсем точно описват психическото състояние, предизвикано от поредицата безкрайни ангажименти в календара на един известен артист. „Например, няма да имам участия няколко месеца към края на тази година, уверява Ане-Софи Мутер. „Опитвам се да съчетавам много неща извън чисто концертната ми дейност – работата за борба с рака, моята фондация, в която вече 27 години подкрепям млади струнни изпълнители по света, благотворителните ми проекти. Всичко това има много общо със споделянето и ми дава енергия!“


Пред немския всекидневник Мутер разказва и за възгледите си, които изповядва още от дете: „Обичам стоицизма от малка. За мен стоицизмът винаги е начин за излизане от ежедневието. На някои неща просто не можете да повлияете и по-скоро трябва да промените отношението си към проблемите. Привързвате се към много неща, които всъщност не ви носят щастие. Така че, от една страна ни е позволено да живеем в богато общество, но от друга непрекъснато преследваме грешните „златни телци“. Това води до безкраен кръг от желания и неудовлетвореност…“

Ане-Софи Мутер казва, че винаги може да спре „въртележката до определен момент“, защото за нея, да устоиш означава да си гъвкав. „Като самотна майка на две деца, трябва да сте подготвена, за да можете да се справяте с изненадващи ситуации по всяко време. Артистът трябва да е добър, дори и когато децата му са болни от варицела, а ти не си спал цяла нощ“. Изненадващо е, че тя дори споделя за най-ранните си години, когато светът я възприемаше като музикална сензация. „Като дете винаги съм искала да угодя на всички и трябваше да се утвърждавам чрез супер постижения… Но по-късно разбрах, че винаги трябва да намираш дистанцията, иначе все искаш да направиш още и още… А животът е твърде кратък за такива игри“. Нека си припомним, че цигуларката е под светлините на прожекторите още от края на 1976 г., когато е само на 13 и се превърна в откритието на Херберт фон Караян, който я изведе на сцената на Залцбургския фестивал през следващата година, акомпанирана от Берлинската филхармония.


60-ият й рожден ден (Ане-Софи Мутер е родена на 29 юни 1963 г.) по-скоро бе свързан с „благодарността, че все още съм жива, защото бащата на децата ми почина от рак на белия дроб малко след 60-ия си рожден ден. Споменът за това ми носи много тежко усещане. Но аз все още имам шанса да направя нещо разумно с живота си“.

Сред множеството ангажименти, които са част от ежедневието на личност от нейния ранг, тя е категорична, че в живота ни трябва да има повече хуманизъм. И в този смисъл, нейният ансамбъл „Виртуозите на Мутер“ реагира незабавно след руското нападение над Украйна и откликна с редица благотворителни концерти. „Фокусът е върху хората, особено децата. След нападението над Украйна, изнесох по два благотворителни концерта за „Спасете децата“ и за Международния червен кръст, организация, чиято работа във военни зони не може да не бъде оценена. Трябва непрекъснато да даваме пример за хуманизъм!“, е човешкото й послание.