„Съботно кафе“ на 30 март 2024 

интервюта

30 март 2024 г.

На 2 март в престижната зала Елб Филхармония в Хамбург се състоя паметно събитие в юбилейната година, когато честваме 125 г. от рождението на Панчо Владигеров. Цигуларката Йоана Каменарска изпълни Първият цигулков концерт на композитора, съпровождана от Камерата Хамбург с концертмайстор Христо Късметски и под диригентството на Деляна Лазарова. В „Съботно кафе“ тя разказва как се стигна до това събитие, за емоцията в залата и за силната българска подкрепа, която получава.

А тази вечер от 21:00 ч. можете да чуете документален запис от концерта. Благодарим на Йоана Каменарска за неговото предоставяне!

Христо Късметски, водещата Радостина Узунова и Йоана Каменарска в студиото на радио Класик А


Един от най-добрите съвременни тромбонисти е в България. Възможностите на тромбона са безкрайни особено когато е в ръцете на такъв изключителен майстор като Ларс Карлин. Представя ни го Кръстина Денчева от Сдружение „Брас перспективи“, по чиято покана той е тук за провеждане на майсторски клас по тромбон и бас ансамбли. На 30 март в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ той свири заедно с млади музиканти от различни страни.

     Кръстина Денчева в радио Класик А и моменти от майсторския клас по тромбон на Ларс Карлин


Доцент д-р Жан Пехливанов е новият ректор на  АМТИИ – АКАДЕМИЯ ЗА МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – ПЛОВДИВ. Той представя многобройните модерни специалности, които отварят пътя на съвременните поколения към изкуството.

Доцент д-р Жан Пехливанов, новият ректор на АМТИИ


Зорница Иларионова и Евгени Ноев с покана за концерта „Импресионизъм и романтика“, който ще се състои на 31 март от 19:30 ч. в в Централния военен клуб, в рамките на Европейския музикален фестивал 2024. Какво е камерната музика за тях, за партньорството с Мила Георгиева, испанския пианист Лео де Мария и челиста Кристиян Чернев, какво е да превключиш от цигулка на виола и предизвикателствата в програмата на концерта ИМПРЕСИОНИЗЪМ и РОМАНТИКА – това са само част от темите на разговора.

Зорница Иларионова и Евгени Ноев в студиото на радио Класик А