Берлиоз и Прокофиев под палката на диригента Марко Летоня

2 април 2024 г.

Главният диригент на Бременската филхармония Марко Летоня пристига у нас за концерт в зала „България“ на 4 април. Увертюрата „Римски карнавал“ и вокалният цикъл „Летни нощи“ от Берлиоз, както и избрани откъси от първа и втора сюита из балета „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев, ще звучат в изпълнение на Софийската филхармония, съобщават от националния ни оркестър. Словенският диригент Марко Летоня, ученик на известния маестро Антон Нанут (1932–2017), е бил музикален директор на Филхармоничния оркестър на Страсбург преди да оглави Бременската филхармония, чийто генерален музикален директор е от сезон 2018/2019.

В изпълнението на вокалния цикъл „Летни нощи“ („Les nuits d’été“) на Берлиоз, солистка ще бъде певицата Валентина Куцарова, мецосопран. Вдъхновен от поетичната сбирка на Теофил Готие „Комедия на смъртта“ (1838 г.), френският композитор и велик романтик е избрал шест стихотворения върху които създава своите мелодии, обединени в песенния цикъл „Летни нощи“ (1840 г.). Известно е, че Берлиоз често сам е дирижирал увертюрата си „Римски карнавал“, завършена като такава през 1844 г. Първоначалният замисъл, обаче, е бил друг – като прелюдия към второ действие на операта му „Бенвенуто Челини“, но поради неуспеха на премиерата в Париж през 1838 г., авторът я преработва в самостоятелна концертна пиеса.


След Октомврийската революция през 1917 г. Сергей Прокофиев напуска Русия и следващите  18 години за него преминават в Европа и САЩ, а когато се завръща в родината – вече е пианист и композитор със световна слава. Първата официална поръчка към него идва през 1934 г. от Държавния академичен театър за опера и балет в Ленинград (бившият Мариински театър) за балет по безсмъртната трагедия на Шекспир „Ромео и Жулиета“. Прокофиев и либретистът Адриан Пьотровски (разстрелян през 1937 г., след като е обвинен в шпионаж) се захващат за работа, в помощ е и театралът Сергей Радлов, на когото хрумва идеята балетът да завърши с щастлив край. Жулиета се събужда навреме преди покрусеният от мъка Ромео да погълне отровата… Прокофиев шеговито я приема: „Живите хора могат да танцуват, мъртвите не могат да го правят, лежейки“.

Билети – на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.