За първи път именитата Елена Башкирова бе солист на оркестър „Кантус Фирмус“

През юни тя се завръща за концерт с оркестъра в Пловдив

2 април 2024 г.

За първи път известната пианистка Елена Башкирова-Баренбойм свири на една сцена с музикантите от оркестър „Кантус Фирмус“. Тя бе солист на ансамбъла под диригентството на Ивайло Кринчев и представи една по-рядко изпълнявана творба на Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 13. Елена Башкирова, дъщеря на легендарния клавирен майстор и педагог Дмитрий Башкиров (1931–2021) и съпруга на прочутия Даниел Баренбойм, гостува в морската ни столица на 30 март заедно с оркестър „Кантус Фирмус“, откривайки Европейския музикален фестивал – Варна, организиран от „Елит Проджектс Мениджмънт“ и подкрепен от Варненската община.


След великолепния й дебют с оркестър „Кантус Фирмус“ само преди няколко дни, скоро пианистката пак ще се завърне в България, за да работи отново с този състав – очакваме Елена Башкирова на 16 юни 2024 г. в Пловдив със същата програма, но вече под палката на Георги Димитров. Събитието ще се състои в рамките на Европейски музикален фестивал – Пловдив, с организатор „Кантус Фирмус“ и с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Концертът е замислен като матине с начален час 12:00, а негов домакин е Дома на Културата „Борис Христов“. Срещата между Елена Башкирова и един от най-големите наши диригенти – маестро Георги Димитров, ръководил неведнъж оркестър „Кантус Фирмус“, несъмнено ще се превърне в голямо събитие за пловдивската публика. Фокусът отново ще бъде върху партитурите на Моцарт: Клавирен концерт № 13 в до мажор, а в останалата част от програмата оркестърът ще изпълни Дивертименто за струнен оркестър в ре мажор К. 136 и Симфония № 36 „Линц“.


Елена Башкирова е изградила име на музикант, чиито интерпретации върху В. А. Моцарт се ценят високо. Само през този месец тя вмъква в календара си шест концерта с програма, в която винаги присъства името на композитора. През април и началото на май нейният Йерусалимски международен фестивал за камерна музика гостува с концерти в Бразилия, Чили, Германия и Франция, а в ансамблите тя винаги си партнира със своя син Михаел Баренбойм (цигулка и виола). В средата на май я очаква солов рецитал в Париж, отново изцяло посветен на Моцарт.

„Има много поводи за възхищение от нейното изпълнение, по-специално около девствената яснота и креативната орнаментация…“, написа Gramophone за изкуството на Башкирова, когато тя изнесе рецитал с творби на Моцарт и Дворжак в зала „Пиер Булез“ в Берлин през 2019 г. Записите й на Моцартовите творби от този концерт след това бяха издадени в компактдиск (2023 г.), за който рецензията на BBC Music Magazine започваше така: „Елена Башкирова извлича ясни, красиво формулирани звуци от своя Steinway…“


Концертът на Елена Башкирова с оркестър „Кантус Фирмус“ и маестро Георги Димитров  първоначално трябваше да се състои на 7 октомври 2023 г., но заради заболяване на пианистката, бе отложен.

Вече закупените от публиката билети ще важат без презаверка за новата дата 16 юни 2024 г.!