Карнеги хол отваря врати за премиери на украинска музика

2 април 2024 г.

Световноизвестната американска певица Джойс ДиДонато се ангажира с представянето на музика от украински композитори пред публиката в Ню Йорк. Мецосопраното ще пее в концерт на 28 април, чийто домакин е Карнеги хол, където от 2015 г. тя ежегодно изнася майсторски класове. Заедно с нея ще участват и две формации: хор „Думка“ от Ню Йорк и „Киевска камерата“, под диригентството на Кери-Лин Уилсън. За американската публика вероятно всяка от творбите в програмата ще бъде премиера, а избраните композитори са: Золтан Алмаши, Олександр Козаренко, Евхен Станкович, Володимир Зубицки, Виктория Польова, Валентин Силвестров и др. Както съобщава оперното издание Operawire, зад каузата на концерта застава и Метрополитън опера, която вече две години продължава своя ангажимент към културата на нападнатата страна. А Карнеги Хол беше институцията, която успя да организира едно от първите благотворителни събития още през май 2022 г. по инициатива на актьора Ричард Гиър, към което се присъединиха Евгений Кисин, Мидори, Ицхак Пърлман и др., включително и нюйоркският хор „Думка“.


Диригентката Кери-Лин Уилсън, позната и в България от концертите си със Софийската филхармония, е първата жена-диригент, заставала на диригентския пулт в оперните театри „Арена ди Верона“, Новия Национален театър (NNT) в Токио и Римската опера. Тя беше в основната на създаването на Украинския оркестър на свободата /Ukrainian Freedom Orchestra/ още през 2022 г., само няколко месеца след началото на войната. Оркестърът събра 75 професионални изпълнители – водещи музиканти от Киев, Лвов, Харков и Одеса, прогонени от руската инвазия, чийто професионален живот в родината им вече беше невъзможен. Тогава в инициативата се включи и Метрополитън опера, заедно с Полската национална опера, тъй като във Варшава предстоеше първия концерт на този нов оркестър.

Съществена е дейността на Украинския хор „Думка“, която той развива в Ню Йорк вече 75 години, благодарение на усилията на украинската диаспора там. А „Киевска камерата“ е представителен инструментален ансамбъл, създаден през 1977 г. със солидна концертна история и няколко издадени албума в дискографията си.


Джойс ДиДонато, една от големите звезди в съвременния оперен свят и солистка на Метрополитън опера, бе сред първите, които не се поколебаха да се появят публично в изяви, подкрепящи Украйна през пролетта на 2022 г. Тогава тя взе участие в „Концерт за мир“ в Барселона, редом до Жорди Савал и мнозина други класически артисти. Най-новият й проект „Eden“ („Рай“) от 2022 г. представлява не само албум (Erato), но и международно турне с апел към актуален проблем. Чрез метафоричното съчетание на музика от пет века, той издига глас към климатичните промени, но и към човешката ни връзка с природата. В интервю за „Ла Скала“ самата Джойс ДиДонато обясни най-добре какво е породило вдъхновението й – цитат от драматурга Джонатан Ларсън: „Обратното на войната не е мирът, а съзиданието“.