Кларинетистката Орит Орбах ще свири в София „с цялата си любов към българската публика“

4 април 2024 г.

Музиканти от Израел с международна кариера гостуват тази неделя в зала „България“ за концерт със Софийската филхармония. За да представят музиката на Израел, у нас пристигат известната кларинетистка Орит Орбах и директорът на Йерусалимската опера Омер Ариели. Всеки от тях се изявява в различни музикални центрове по света, но София ще ги събере, за да ни запознаят с няколко имена на израелски композитори. Ще звучат: Йосиф Барданашвили – „Прелетни птици“, Паул Бен-Хаим – „Музика за струнни“, Йехезкел Браун – „Псалм“, Андре Хайду – „Еврейска рапсодия“ за кларинет и оркестър и Цви Авни – „Молитва“.

„Силно съм развълнувана да споделя с вас един много специален концерт, на който ще свиря  със Софийската филхармония тази неделя. Ще представя Еврейската рапсодия на Андре Хайду „Truat Melech“ за кларинет, баскларинет и оркестър. Това е част от концерт – трибют за Израел, под палката на израелския диригент Омер Ариели. Точно в този момент, когато Израел се намира в най-сложната и трудна ситуация, да имаме оркестър и страна, които ни вярват и ни прегръщат – това стопля сърцата ни. Очаквам с нетърпение да бъда там и да се представя с цялата си любов към българската публика“, написа Орит Орбах в профила си във фейсбук.


Орит Орбах е сред най-уважаваните изпълнители на кларинет в света. Солистка на оркестри като Израелската филхармония, дирижирана от Зубин Мета, Йерусалимския оркестър, Израелския камерен оркестър, Симфониетата на Сан Франциско, симфоничните оркестри на Колорадо, Хаген и Варшавската филхармония, както и мн. др. Сред нейните сценични партньори са елитни музиканти като Шломо Минц, Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Мъри Парайя, Рафаел Уолфиш или Дейвид Сойер. Уважаван гост е на известните международни музикални форуми The Marlboro Festival, Музикалния фестивал в Тенгълууд, Neustadt Chamber Festival, Еврейски музикален фестивал във Варшава, Музикалния фестивал в Камбера, Еврейския музикален фестивал в Сан Франциско, името й е познато и от Международния конкурс за съвременно творчество „Пендерецки“ в Полша, където журира.

Орбах е не само посветена на кларинета, но също на дирижирането и преподавателската работа. Тя дирижира три духови ансамбъла, изнася в цял свят майсторски класове по кларинет, семинари по клезмер (еврейски музикален стил) и импровизация. Смятана за специалист в областта на еврейската музика и етно джаза, през последните 15 години е част от дамския ансамбъл „Eve’s Women Band“, високо оценяван за изпълненията си на музика от Близкия изток в различни стилове.Диригентът Омер Ариели е музикален директор на основни институции в Йерусалим: операта, ораториалния хор, оркестъра „Hovevei Hamusica“, оперното студио на Музикалната академия, където е и преподавател. Дирижира повечето израелски оркестри, Филхармонията на Дортмунд, Американски симфоничен оркестър, „Оркестър Мадерна“ и много студентски оркестри. Израснал в Италия, където учи цигулка, пиано, композиция и камерна музика в консерваторията „Керубини“ във Флоренция. Преминава редовно обучение по дирижиране в престижни академии в Израел и Виена и участва в майсторски класове на именитите диригенти Йорма Панула, Карло Мария Джулини и сър Колин Дейвис. През 90-те години концертира из цяла Италия като цигулар и пианист, работи в Римската опера, „Арена ди Верона“, на фестивалите „Estate Fiesolana“ и „Пучини“. Репетитор и асистент-диригент в повечето австрийски театри и фестивали, сред които „Mainfranken Theater“, „Maggio Musicale“ във Флоренция и в Операта на Тел Авив.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

****