100 години сър Невил Маринър

5 април 2024 г.

На 15 април 2024 г. се навършват сто години от рождението на сър Невил Маринър (1924-2016).  Музикант със световно признание, радвал се на дългогодишна диригентска кариера, преди всичко със собствените си състави – оркестър и хор Академия St Martin in the Fields, но и с други ансамбли. За да отбележи славния професионален път на британския маестро, а и продължаващата връзка на Академията с едноименната катедрала на площад Трафалгар в Лондон, чието име носи, предстои да бъде открита голяма изложба. Тя ще бъде разположена под куполите на храма St Martin in the Fields и ще отвори врати точно в деня на рождението му, 15 април. Ще бъдат изложени обложки на легендарни звукозаписни издания с негово участие – грамофонни плочи и компактдискове, фотоси, награди, почести, които е получавал от приятели и колеги, както и различни сувенири, свързани с историята на неговия живот. Паралелно с изложбата, в чест на 100-годишнината на сър Невил Маринър, в същия ден The Academy of St Martin in the Fields (ASMF) ще изнесе и концерт с диригентите си Джошуа Бел и Хайме Мартин, изпълнявайки любими на Маринър произведения.


„Академията беше основната част от живота ми…, призна маестрото, когато навърши 90. Но далеч преди да се посвети професионално на музиката (като цигулар и диригент), е преживял драматични събития, подобно на повечето свои връстници. По време на Втората световна война служи в Кралския флот и участва в десанта в Нормандия през лятото на 1944г., вследствие на което остава инвалидизиран. След края на войната успява да завърши обучението си във Франция, в Парижката консерватория, след това се завръща обратно във Великобритания и продължава в Итън колидж, а по-късно става професор в Кралския колеж по музика. Сформира Академията St Martin in the Fields като оркестров състав през 1958 г., хоровият – през 1975 г., а самият той беше удостоен с почетния статут на „пожизнен президент“ до края на живота си.

Ето как днес от дистанцията на времето разказват за всичко това от Aкадемията St Martin in the Fields: „Създадена първоначално като малка група професионалисти – струнни изпълнители, копнеещи да избягат от „тиранията“ на диригентите, музикантите на Маринър започнаха да издават грамофонни плочи през 1962 г. и постепенно нараснаха – както по размер, така и в репутацията си – за да станат най-известния и най-търсен камерен оркестър в света, в рамките само на едно десетилетие“.


Звукозаписната дейност на Академията St Martin in the Fields беше извънредно богата (Argo, Capriccio Records, Chandos Records, Decca Records, EMI, Hänssler Classic, Philips Records), а музиката към кино-шедьовъра „Амадеус“ (1984 г.), също записана от оркестъра, спечели 13 златни диска, включително и филмът получи „Оскар“ за най-добър звук. През 1996 г. друг саундтрак, записан от оркестъра – към прекрасния филм „Английският пациент“, донася на състава четири големи награди за музика: „Оскар“, „Златен глобус“, награда БАФТА и „Грами“. Когато Невил Маринър вече изпитваше трудности да работи с оркестъра, голяма част от записите се провеждаха под ръководството на Айона Браун. През 2000 г. главен гост-диригент на ансамбъла стана прочутият пианист Мъри Перая, а през 2011 г. за нов главен диригент бе обявен знаменитият цигулар Джошуа Бел (гостувал в България неведнъж по покана на агенция „Кантус Фирмус“).


У нас имахме възможността да слушаме оркестъра през април 2015 г., когато музикантите гостуваха на Европейския музикален фестивал за концерти в София и Варна. „Ние сме пътуващ оркестър, изнасяме главно турнета. Не ходим на едно и също място на работа всеки ден, а по скоро се събираме в зависимост от проектите, които имаме, и обикаляме заедно целия свят и след това се прибираме заедно във Великобритания”, ни каза тогава канадската цигуларка Кейти Стилман, водач на втори цигулки в ансамбъла. А концертмайсторът Тамаш Андраш повдигна още повече завесата, като обяви, че този състав не получава никаква държавна субсидия и разчита на частно спонсориране, благодарение на контактите, създадени по целия свят.

„Според някои оценки… сър Невил е продал повече класически записи от всеки друг музикант. Човекът просто е легенда!“The Guardian. За 100-годишнината от рождението на Маринър Warner Classics & Erato издадоха нова забележителна звукозаписна колекция от 80 CD с всички записи на британския диригент от EMI Classics, Erato, Virgin Classics и Teldec.