„Рахманинов със сигурност би одобрил!“

Отзиви за новия албум на Бабаян и Трифонов „Рахманинов за двама“

10 април 2024 г.

Пианистът Сергей Бабаян винаги се е радвал на много радушен прием от страна на критиката, но новият му албум заедно с Даниил Трифонов „Рахманинов за двама“ (Deutsche Grammophon) получи извънредно висока оценка, и то незабавно след като се появи на музикалния пазар в края на март 2024 г. „Това е първият съществен и гигантски компактдиск за годината. Умопомрачителен!“ (Le Devoir), „Рахманинов със сигурност би одобрил“ (NDR) или „Бабаян и Трифонов нямат проблеми да се справят с най-добрите“ (Pizzicato) са част от отзивите, породени от труда на двамата забележителни пианисти – учител и ученик. Сергей Бабаян е преподавателят на Даниил Трифонов от Института за музика в Кливланд, а към днешна дата и двамата вече са равностойни партньори на сцената.


Миналата година те се представиха в Монреал с музика на Барток, което даде повод на канадският вестник Le Devoir да припомни: „Привилегията да видят майстора Сергей Бабаян и неговия талантлив ученик Даниил Трифонов бе дадена на жителите на Монреал в Концерта за две пиана и ударни от Барток през май 2023 г.“ А относно новия диск изданието пише: „Чудото на тази съвършена двойка привлича още с транскрипцията на бавната част от Втора симфония, с която албумът започва. Слоеве звук и невероятни вселени излизат от двете клавиатури. Това вълшебство, което по-нататък се затвърждава в целия диск, изкристализира по неописуем начин в Симфоничните танци, за които си мислехме, че сме чували всичко…“ – сравнението е със записи на други клавирни дуа, като Марта Аргерич и Нелсън Гьорнер. „Това е първият съществен и гигантски компактдиск за годината. Умопомрачителен!“, обобщава Le Devoir.

Новите записи бяха избрани за „Албум на седмицата“ от NDR kultur с коментара, че „добре сработеното дуо показва още веднъж как с две пиана може да създаде невероятно широк спектър от цветове, в който човек се потапя напълно, докато слуша…“ Програмата за култура на Северогерманското радио NDR написа още: „Рахманинов със сигурност би одобрил!“


Музикалният журналист Реми Франк възкликва: „Абсолютно великолепие!“ Създателят на известното интернет издание pizzicato.lu разглежда обстойно новото издание: „Този албум започва с един пианистичен фойерверк – ослепителната транскрипция на Трифонов на Адажиото от Втората симфония на Рахманинов, в която оркестърът не липсва – той е толкова брилянтен и въображаем, толкова нюансиран и динамично променлив, че това става едно „ново“ произведение. След това Даниил Трифонов и неговият ментор и приятел Сергей Бабаян свирят Симфоничните танци, не по-малко брилянтно и завладяващо, в които те без усилие надделяват над големия оркестър с двете си пиана“. Той също прави аналогии с други клавирни дуа: „Бабаян и Трифонов нямат проблеми да се справят с най-добрите“, припомняйки как същите творби на Рахманинов и до ден днешен са еталон, благодарение на някогашните записи на Владимир Ашкенази и Андре Превен или Марта Аргерич и Нелсон Фрейре.


След като през миналото лято във Виенския Концертхаус Сергей Бабаян и Даниил Трифонов изпълниха тази програма с творбите на Сергей Рахманинов, по-късно Deutsche Grammophon (чиито артисти са и двамата) я издаде като албум. У нас Класик А беше първата радиостанция, която ги излъчи още в деня на премиерата им – 29 март и те продължават да звучат в програмата на медията. Двойният компактдиск съдържа: Сюита № 1, написана през 1893 г. като „Fantaisie (Tableaux)“ op. 5, Сюита № 2 в за две пиана оп. 17 създадена през 1901 г. по време на посещение в Италия, версията на композитора за две пиана на неговите Симфонични танци op. 45 – последното му крупно оркестрово произведение от 1940 г., посветено на Филаделфийския оркестър и неговия диригент Ойген Орманди, както и Адажио из Симфония № 2 op. 27, преработена за клавирно дуо от Даниил Трифонов, чийто запис е поместен първи в албума.

На 29 април очакваме с нетърпение срещата на живо с изкуството на Сергей Бабаян! Той ще гостува за първи път у нас и ще свири с Оркестър „Кантус Фирмус“, дирижиран от Боян Виденов. Билети – тук!