В Германия честват 10 години на инициативата „Symphonic Mob“

11 април 2024 г.

Спонтанното свирене или пеене винаги е събирало хората заедно, независимо от тяхната възраст или социален статус. В страна като Германия, с добре развити традиции в класиката, една подобна идея вече десет години обединява около притегателната сила на симфоничния звук. Инициативата е наречена „Symphonic Mob“ (Симфоничен моб) и придава на музиката повече непринуденост, отколкото строгите изисквания на школуваното музициране. Тя съчетава усилията на професионалисти и любители и скоро ще отпразнува своя 10-ти рожден ден. На 25 май Германският симфоничен оркестър – Берлин (Deutsche Symphonie-Orchester Berlin) ще организира изявата на най-големия спонтанен оркестър в Берлин, под диригентството на Мари Жако и заедно със стотици любители музиканти ще бъдат изпълнени произведения от Буланже, Хендел, Прокофиев и Верди. След регистрация, може да участва всеки, който умее да свири на музикален инструмент или пее, а шанса да се изправи редом до изпълнители от професионален ансамбъл, е изключителен за всеки любител. Тези, които не се чувстват достатъчно добре подготвени, дори могат да посетят репетициите на професионалистите, за да подобрят уменията си.


Преди десет години – през лятото на 2014 г. Германският симфоничен оркестър – Берлин успя да осъществи за първи тази идея в Берлин. „Symphonic Mob“ всъщност обедини професионални музиканти и запалени аматьори от всички възрасти и музикални среди, а те заедно сформираха един голям спонтанен оркестър. Първите композитори, които бяха изпълнявани тогава, бяха Бетовен и Бизе, а участниците възлизаха на над 400 души, чиято възраст бе между 8 и 84 години. През 2015 г. концепцията беше продължена в Mall of Berlin с обединяващата музика от симфоничните танци на Дворжак и Брамс, а през май 2016 г. се присъедини и знаменитият диригент Кент Нагано, който с близо 1000 участници предизвика световен отзвук. През 2017 г. се включи и главният диригент на немския оркестър – Робин Тичати и пое ръководството на т.нар. „Берлинска симфонична тълпа“. Участниците достигаха до внушителната цифра от 1300 души, партньори на инициативата станаха певците от Хора на Берлинското радио и солисти като цигулковата звезда Кристиан Тецлаф. Малко по малко тази спонтанна форма на музициране се превърна в институция сама по себе си, а почитателите й понякога пътуват из цяла Германия, за да следват календара на изявите.


Оказва се, че концепцията е вдъхновила толкова много хора, че вече се провеждат музикални срещи между професионални оркестри и любители в много други градове, освен Берлин. Под регистрираната търговска марка „Symphonic Mob“ в последните години бяха привлечени като съмишленици множество оркестри и фестивали, които реализираха концепцията на място. Списъкът вече включва не само градове от немските провинции, но и излиза извън границите на страната: Бад Кисинген, Бон, Бремен, Бремерхафен, Кобург, Колмар, Айндховен и Маастрихт, Франкфурт на Одер, Гьотинген, Хале, Хамбург, Любек, Лудвигсхафен, Мюнхен, Залцбург, Шверин и Потсдам.

Бад Кисинген в Бавария, например, тази година кани всички желаещи на 23 юни, за да се отдадат заедно на музиката с помощта на един от най-добрите британски състави. За да подсигури професионалната основа, там ще пристигне Симфоничният оркестър на BBC, заедно със своя шеф-диригент Сакари Орамо, а за останалото ще е нужен само ентусиазмът на любителите и най-вече – всеобщата страст на всички участници към музиката.

****