Пламена Мангова за Майсторския си клас по пиано в София

13 април 2024 г.

Пламена Мангова, една от най-изтъкнатите български пианистки, проведе свой Международен майсторския клас по пиано в Къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София от 8 до 13 април. Възможността да участват имаха талантливи млади пианисти с музикално образование на възраст от 10 до 30 години. Майсторският клас, предназначен за българи и чужденци, завършва днес с финален концерт от 18.00 ч. в музея (ул. „Якубица“ № 10). Входът за заключителния концерт е с билети и ще бъде ограничен до капацитета на залата, уточняват организаторите (до 40 посетители).

„Щастлива съм, просто съм щастлива, че съм тук в неговия личен кабинет!“, споделя с вълнение Пламена Мангова за преживяването да преподава сред атмосферата на някогашния дом на Панчо Владигеров. „Очите ми виждат феноменалните, огромни количества снимки по стените, негови лични или с други знаменитости от онези времена. Просто, който не е виждал този кабинет… той е нещо абсолютно изключително!“

В ефира на радио Класик А Пламена Мангова разказа подробности за Майсторския си клас в София, за Варна, където наскоро имаше изява в ансамбъл с Деница Лафчиева (кларинет) и Александър Земцов (виола), изпълнявайки музика за пиано, виола и кларинет, както и за Клавирния фестивал в Ставангер, Норвегия, организиран от българския пианист Кирил Кутин.

Чуйте какво сподели тя за предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова в звуковия файл!

Интервю с Пламена Мангова: