С албума си „Дишай“ певицата Хера Хесанг Парк прегръща живота отново

От 15 април новите записи звучат премиерно по Класик А

15 април 2024 г.

„Това е глас, който се справя с всяко предизвикателство“, написа списанието BBC Music, когато южнокорейската певица Хера Хесанг Парк се появи за първи път като артист на Deutsche Grammophon. През 2021 г. тя издаде дебютния си албум за звукозаписната компания, който беше озаглавен „I am Hera“ („Аз съм Хера“), а сега вече е факт и вторият, наречен „Breathe“ („Дишай“). Излязъл през февруари 2024 г., за него са подбрани творби на Джоакино Росини, Джузепе Верди, Жул Масне, а също и композиции на съвременните автори Люк Хауърд, Сесилия Ливингстън, Хьо-уон Уу и Бернат Виванкос. Диригент е Йохен Ридер, оркестърът и хорът са на италианския оперен театър „Карло Феличе“ в Генуа, където са направени записите, а към някои от тях се присъединява и мецосопраното Емили Д’Анджело.

„Личен подход към избора на музика, основаван на поредица от жизнеутвърждаващи преживявания, които са я извели от страха и отчаянието, предизвикани от пандемията“, пише издателят. Албумът наистина е свързан с тежкия период на пандемията от Covid-19 и точно заради това притежава силен емоционален заряд, водещ „към желанието да прегърнеш настоящето“. „Дишай“ е много лична изповед за певицата, чието откровено признание звучи така: „Докато размишлявах върху смъртта открих, че душата ми е изпълнена с великолепието на живота. Едно дълбоко усещане на благодарност започна да изпълва душата ми“. Съкровеното й признание идва заради чувството на безпомощност от внезапната загуба на близки, която тя трябва да преживее по време на пандемията. Но едновременно със загубата, тя успява и да трансформира преживяното във вдъхновение за създаването на този албум.


Музикалното образование на Хера Хесанг Парк преминава през Националния университет в Сеул и Джулиард скул в Ню Йорк. На международната сцена за първи път тя прави впечатление през 2015 г., когато е сред отличените в конкурса „Опералия“ на Пласидо Доминго. После печели първа награда на Международния конкурс на Фондация „Герда Лиснер“ през 2016 г., а следващото й признание идва от Фондация „Хилдегард Беренс“ през 2018 г. След Джулиард скул тя продължава да се усъвършенства в Програмата за развитие на млади артисти „Линдеман“ на Метрополитън Опера и дебютира на сцената на Мет през 2017 г. в „Русалка“ на Дворжак. Впоследствие театърът я кани отново за други спектакли като „Орфей и Евридика“ на Глук (2019), „Вълшебната флейта“ на Моцарт (2021–22) и „Фалстаф“ на Верди (2023). В Берлинската държавна опера дебютира през 2022 г. в „Любовен еликсир“ на Доницети, а за първи път изнесе солов рецитал в Карнеги хол през март 2023 г. Прие участие като Виолета Валери в световната премиера на спектакъла „Седемте смърти на Мария Калас“ на Марина Абрамович през 2020 г.

„Надявам се, че много хора, които слушат този албум, ще намерят куража да живеят живота си с мир и сила, благодарение на тази музика“, казва самата Хера Хесанг Парк, чието изкуство е оформено от нейния корейски произход и от живота й на Запад. Тя описва себе си като „традиционна, но необичайна“, винаги готова да се учи както от класическото, така и от модерното в живота и изкуството. Нейното послание е: „Споделяйте това, което имате да кажете с целия свят. Просто дишайте и бъдете смели!“

  • Новият албум на Хера Хесанг Парк тази седмица звучи премиерно в програмата на радио Класик А. Слушайте го от понеделник до петък всеки следобед между 14 и 15 ч.!