Деветата на Бетовен – с четири оркестъра и едно телевизионно предаване

18 април 2024 г.

Френско-немският телевизионен канал за култура ARTE, в партньорство с австрийската телевизия ORF III, ще излъчи Деветата симфония на Бетовен в необикновено изпълнение. Заради навършването на 200 години от премиерата на гениалната творба през май 1824 г., сега на много места по света ще станем свидетели на най-различен тип отбелязване на историческото събитие, но идеята на ARTE наистина е амбициозна и интересна. Частите от партитурата ще прозвучат последователно, но с различен оркестър и диригент, а също и от различно място. Как реално ще се осъществи това? Изпълненията на четирите части на Симфония № 9 ще бъдат предавани от четири европейски града, където ще свирят техни емблематични оркестрови състави. Така от Лайпциг, Париж, Милано и Виена ще бъде излъчена по една част (с известно забавяне между изпълненията) и чрез телевизионната картина цялата творба ще бъде сглобена. Зрителите ще могат да видят това необичайно изпълнение пред телевизионния екран или онлайн в уебсайта на arte.tv.

Кои са симфоничните състави: Гевандхауз оркестър със своя диригент Андрис Нелсонс откриват вечерта от Лайпциг с първата част. Продължава Оркестърът на Париж от френската столица с изпълнението на втора част, под палката на Клаус Мякеля, а след това – интерпретацията на Рикардо Шаи с музикантите от Филхармоничния оркестър на Ла Скала от Милано. За венеца на симфонията – „Одата на радостта“ в четвърта част, предаването ще се завърне във Виена, където преди два века се е състояла премиерата, за да видим Виенския симфоничен оркестър, под ръководството на Йоана Малвиц. В паузите между частите на симфонията музикални журналисти от ORF, Radio France и Le Figaro ще модерират от Konzerthaus в австрийската столица. Всичко това ще се случи точно 200 години по-късно – на 7 май 2024 г., а за да допълни картината на музикалния празник, ARTE ще покаже и два нови документални филма. Единият от тях – „Силата на музиката – 200 години от Деветата на Бетовен“ на музикалната документалистка Кармен Белашк ще бъде излъчен премиерно същата вечер непосредствено преди началото на събитието. Два дни по-рано, на 5 май, ще бъде показан и филма „Деветата на Бетовен – Ода на хуманността“ на канадския режисьор Лари Уайнстийн, с което ARTE открива Бетовеновата си програма.


„За да отбележи 200-годишнината от премиерата, която се е състояла във Виена на 7 май 1824 г., европейският културен оператор ARTE излезе с организационно и артистично амбициозен проект. Той ще бъде представен във вторник на 7 май 2024 г. в четири града, които са тясно свързани с живота и творчеството на Бетовен“, се казва в официалното съобщение. 

За президента на ARTE Бруно Патино подобно отбелязване на годишнината е в синхрон с програмната политика на телевизията и той казва: „Като европейски културен канал, за ARTE е естествено да отпразнува 200-годишнината от Деветата симфония на Бетовен. Посланието на известната финална част, композирана върху „Одата на радостта“ на Фридрих Шилер (…) и  приета като официален химн на Европейския съюз, резонира по дълбоко съвременен начин с гражданския и човешки идеал на европейския проект. ARTE също преследва тази мечта, заложена в музиката на Бетовен, и празнува единството и братството“.