На 82 години Едо де Ваарт се оттегля от дирижирането

19 април 2024 г.

Един от легендарните диригенти – холандският маестро Едо де Ваарт се оттегля от сцената. На 82-годишна възраст той се пенсионира след кариера, продължила повече от шест десетилетия. Започнал да дирижира още в началото на 60-те, Едо де Ваарт бе главен диригент на Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио (RFO) от 1989 до 2004 г., а след това ансамбълът го обяви за свой „почетен диригент“. Тогава, в речта си при приемането на титлата, той каза: „Прекарах най-хубавото време от живота си тук, това е оркестър, в който хората се отнасят мило един към друг, без отрова“. Продължавайки да работи с музикантите и до ден днешен, наскоро трябваше да дирижира поредни два концерта с тях, но се наложи да ги отмени и така се стигна до окончателното му решение.

„Събудих се в 5:30 вчера сутринта, за да се приготвя за репетиция и си помислих: какво изобщо правя? Чувствах се нестабилен в краката и тогава си помислих, че просто не трябва да го правя повече…“, сподели маестрото пред холандското радио NPO Klassiek.

„Имате ли любим спомен с Едо да Ваарт в Сидни?“, написаха с носталгия музиканти от друг континент, където Едо де Ваарт също е работил продължително, оставяйки трайни следи – Симфоничния оркестър на Сидни, Австралия. „Една изключителна кариера, продължила повече от 60 години и включваща „главни роли“ на четири континента“, пишат те. Де Ваарт беше главен диригент и артистичен съветник на Симфоничния оркестър на Сидни от 1993 до 2003 г., което действително го превърна в най-дълго заемалият този пост диригент за цялата 90-годишна история на оркестъра. За австралийския състав неговата роля беше много съществена, защото именно той взе важни решения в трудни моменти, включително и при отделянето на музикантите от корпорацията ABC. На него се дължи и изграждането на ансамбъла като най-представителния симфоничен оркестър на Австралия със значима международна репутация.


Започнал още в началото на 60-те като обоист, Едо де Ваарт свири най-напред в прочутия Концертгебау оркестър като оркестрант, преди да спечели диригентския конкурс „Димитри Митропулос“ в Ню Йорк. През 1964 г. става асистент на Ленард Бърнстейн в Нюйоркската филхармония, а след това обратно в Европа се завръща към Концертгебау, но вече като диригент – под опеката на Бернард Хайтинк, бидейки негов асистент. От 1967 г. дирижира Ротердамската филхармония и след повторно гостуване в САЩ работи и със Симфоничния оркестър на Сан Франциско. После става музикален директор на Оркестъра на Минесота, след което в родината си поема поста на главен диригент на Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио. През 2004 г. започва работа с Филхармонията на Хонг Конг, оставайки да дирижира този азиатски оркестър до 2012г., а ансамбълът тогава бе наречен „водеща музикална сила в региона“. Професионалният му път го среща с множество оркестри из целия свят, включително и в Нова Зеландия. Редица негови записи, основно на Вагнер, Брукнер, Малер и Рахманинов с различни състави се възприемат като еталон за едни от най-добрите диригентски интерпретации.

***