„Фло създава музика като събира истории от Южна Италия“

Мария Маца, директор на Италианския културен институт, за концерта „Средиземноморски разкази”

20 април 2024 г.

Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София, отправи покана за концерта „Средиземноморски разкази“ на певицата Фло, която тази вечер гостува в Европейския музикален фестивал. Концертът започва от 20 ч. в SOFIA LIVE CLUB и ще ни срещне с едно самобитно изкуство, породено от темпераментния дух на Южна Европа. „Фло е артистичното име на певицата Флориана Канджано, тя е един изключително фин автор на песни и създава музика като събира истории от Южна Италия“, каза в ефира на радио Класик А г-жа Мария Маца. Тя сподели, че тази концертна програма, която ще бъде представена довечера тук, в Италия вече е получила „много висока оценка от критиката“ и е обявена за „един от най-добрите концерти, които са се случвали в страната“.

Коя е Фло и защо не трябва да пропускаме срещата с нейното изкуство? „Тя е един силно изразен театрален артист“, разказва Мария Маца. „Изключително оригинален изпълнител, пее народна музика, но също така музиката й е повлияна и от други жанрове, като например, джаз и рок“. Тъй като певицата пее и на португалски и испански, то „нейният свят се превръща в един много красив разказ“, който „те пленява и пренася не само в атмосферата на Южна Италия, но и въобще на Южна Европа“. Според г-жа Маца, това е „една много особена музика, която е оригинална и много се харесва на публиката. Създава баланс между мелодията и ритъма“.

Мария Маца, която по образование е музикант, е от година и половина в България като директор на Италианския културен институт. „Чувствам се като вкъщи! Тук атмосферата за мен е много семейна, особено защото общуването с хората е изключително лесно“, признава тя. В музикално отношение у нас е открила много компетентна среда, както в класическата музика, така и в джаза и фолклора. Обича много бароковата епоха, в чиято сфера са били музикалните й интереси по-рано в Италия.

Кои са другите събития, освен концерта „Средиземноморски разкази“, зад които стои Италианският културен институт, чуйте в интервюто на Радостина Узунова с г-жа Мария Маца, в превод на Кристина Ръжданова!

Интервю с Мария Маца в превод на Кристина Ръжданова: FLO (артистичен псевдоним на Флориана Канджано) е считана за един от основните гласове на музикалната сцена на Южна Италия. Самобитен творец, автор на песни и музика за малкия и големия екран, театрална и филмова актриса, тя запленява публиката с плътния си глас и оригинални текстове. Българската публика ще има възможност да се срещне за първи път с нейното изкуство в XXIV-тото издание на Европейски музикален фестивал. В партньорство с Италианския културен институт форумът представя на 20 април 2024 г. от 20:00 ч. в София лайв клуб концерта „Средиземноморски разкази“ („Racconti Mediterranei“) – събитие, което ни отвежда на въображаемо пътешествие сред легендите и традициите на Южна Европа. В песните от тази програма са представени вълнуващи истории за трансатлантически кораби, потънали в морето, за улова на риба меч в магическата нощ на Св. Антонио – картини, които FLO умело реализира в диалог между гласа и инструментите. В концерта ще вземат участие още Федерико Луонго – китара, Давиде Костальола – бас и Микеле Майоне – перкусии.

Критиката определя „Средиземноморски разкази“ като един от най-магичните концерти, които могат да бъдат видяни, запленяваща симбиоза между южноиталианската традиция и мелодии от целия свят. Събитието предизвиква изключителен интерес навсякъде, където е представяно: в Италия, Австрия, Германия, Чехия и Словакия. FLO оставя следа с проектите си на най-значимите музикални фестивали по света: Европа, Южна Америка, Африка и Канада.

„Слушах един концерт на FLO в камерна формация – глас и китара и мога да кажа, че тя е творец, успяващ да очарова публиката с малко ноти и инструменти. Когато пее, FLO прави връзка директно с душата на слушателя и предава на публиката старинната неаполитанска традиция в нова форма“, сподели по-рано по повод събитието г-жа Мария Маца. „Сигурни сме, че концертът ще се хареса на българската публика, но също и на гостите на София, тъй като музиката има силата да докосва сърцата на различни хора“, допълни още тя.

Флориана Канджано е възпитаник на Музикалната академия „Сан Пиетро а Майела“ в Неапол. Тя получава многобройни награди още с първия си диск, издаден през 2014 г. и сред тях са отличията Musicultura 2014 и наградата на Radio Rai 1. Албумът е последван от множество турнета из страната и първи изяви в европейски клубове и фестивали. В хода на кариерата си FLO си партнира с музиканти като Стефано Болани, Тоска, Паоло Фрезу, Даниеле Сепе, Енрико Рава, Хорхе Ернандес, Лука Акино, Винченцо Зитело, Елена Леда, Паоло Анджели и Пепе Сервило. На театралната сцена тя участва в музикални и драматични спектакли, под режисурата на Алфредо Ариас, Мимо Борели, Давиде Йодиче, Масимо Лукони, Клаудио Матоне, Джино Ланди и много други. FLO пише музика за театъра, киното и телевизията. Тя е режисьор на поредица от епизоди, посветени на музиката, за Швейцарското радио и телевизия и участва в няколко документални филма на Deutschlandfunk Kultur.

Билетите за „Средиземноморски разкази” са в продажба онлайн на Racconti Mediterranei | TicketsBG.com и на мястото 1 час преди началото на концерта. Европейски музикален фестивал – София се реализира от „Кантус Фирмус“ под патронажа на г-жа Мария Габриел и с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.