Виенската филхармония избра за нови почетни членове Франц Велзер-Мьост и Кристиан Тилеман

26 април 2024 г.

Виенската филхармония е една от онези стари музикални институции, които винаги са държали на традицията. Традицията в състава на оркестъра, в спецификата на музикалните инструменти, включително и в репертоара. От друга страна, оркестърът поддържа и една друга традиционна линия, която също е част от публичния му образ – да възнаграждава личностите, които дълго са били съпричастни с неговия живот. „Почетното членство се присъжда не само на музикални артисти, но и на лица, които споделят лични връзки на приятелство с оркестъра“, каза само преди няколко дни Даниел Фрошауер, председателят на Виенската филхармония. Думите му бяха по повод удостояването на австрийския диригент Франц Велзер-Мьост като „почетен член“ на филхармонията – чест, която получи и неговия германски колега Кристиан Тилеман.

През последния четвърт век те са изиграли ролята на едни от най-представителните лица за оркестъра – ето защо Франц Велзер-Мьост и Кристиан Тилеман бяха избрани за нови почетни членове на филхармонията. И двамата редовно застават пред оркестъра с различни програми в абонаментните концерти, които оркестърът изнася в Музикферайн, Виена. Дирижират на Залцбургския фестивал при гостуванията на състава и са извеждали музикантите на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. Също така, в различни години всеки от тях е дирижирал и известните Новогодишни концерти. Велзер-Мьост за първи път излиза пред ансамбъла през 1998 г., а на диригентския пулт в тържествения 1-ви януари е заставал три пъти. За Кристиан Тилеман, когото видяхме в първия ден на 2024 г., това беше второто появяване в Новогодишните концерти, а изобщо с оркестъра той започва да работи от 2000 г.


„От години насам Франц Велзер-Мьост е един от нас“, каза още Даниел Фрошауер, припомняйки, че именно той „ръководи Виенската филхармония като почетен диригент на Залцбургския фестивал“. А по повод почетното членство за Тилеман, Фрошауер заяви: „Имаме дълбоко артистично партньорство с Кристиан Тилеман от много години, особено в симфоничната област. Той е един от диригентите на филхармонията, които са много близки до оркестъра“. Сред най-важните заслуги на немския диригент е забележителния интегрален запис на всички симфонии на Антон Брукнер (1824–1896) с Виенската филхармония – издание с 11-те симфонични партитури на композитора, което беше публикувано за първи път в звукозаписната историята на оркестъра. Начинанието започна още по време на пандемията, а след това с този проект Виенската филхармония влезе в „Годината на Брукнер“ – 2024-та.

„Почетното членство се присъжда… и на личности, които са помагали на оркестъра в различни области“ – думите отново са на Даниел Фрошауер при удостояването на оперния администратор Доминик Мейер през 2020 г. А малко по-рано, през 2018 и 2019 г., сред големите диригенти избрани за носители на титлата, бяха Марис Янсонс (1943–2019), Херберт Бломстед и Бернард Хайтинк (1929–2021).