На живо Сергей Бабаян ни увери: „С тази музика на Бетовен всички мечти ще се сбъднат!“

30 април 2024 г.

Докато дълго време слушахме и четяхме високите оценки за изкуството на Сергей Бабаян, подготвяйки се за първия му български концерт, някак не си представяхме живата ни среща с него. Въпреки сериозната заявка от впечатляващата му биография, неговото име все още не беше достатъчно добре известно в България. Всеизвестно е, обаче, че нищо не може да се сравни с преживяването, когато артистът най-сетне е пред теб, в залата. И снощи, когато Бабаян излезе за първи път на наша сцена, разбрахме защо думите на диригента Боян Виденов имат абсолютна стойност: Много са малко пианистите от този калибър“, ни беше казал той.

Сергей Бабаян свири в зала „България“ като солист на Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на Боян Виденов, изпълнявайки Концерт за пиано № 1 от Бетовен, а след дълги аплодисменти поднесе и два биса: Бах – Ария из „Голдберг вариации“ и Рахманинов – Етюд-картина, op. 39 № 5. Оркестърът, под палката на заразяващия с вдъхновение диригент, партнира в изключително добра форма, а това ни върна към едно признание на Бабаян: „Боян Виденов умее да накара оркестъра да пее заедно с мен на пианото…“ И като доказателство, пианистът остана сред публиката, за да изслуша и лъчезарната „Италианска“ симфония на Менделсон.


След като вече познаваме живата интерпретация на Сергей Бабаян на Първия клавирен концерт, нека си припомним поетичното описание, което пианистът дава на Бетовеновата творба. Според него, тази музика ни уверява, че „всичките ти мечти ще се сбъднат!“, а за нас концертът снощи сбъдна мечтата да слушаме музикант от най-висок ранг!

***

„Има една поговорка, според която не всеки музикант вярва в Бог, но всеки музикант вярва в Йохан Себастиан Бах. Е, и всеки пианист гледа на Бетовен като на небесен гений, който ни е дал почти всичко, за да изразим пълната гама от човешки емоции през живота на всеки човек със средствата на нашия инструмент. За мен неговият Първи клавирен концерт е вечен извор на младост, музикален еквивалент на свежа градина през пролетта, възхваляващ радостта от живота и веселия, младежки апетит за живот. Тази музика казва: Всичките ти мечти ще се сбъднат, няма нищо, което да не можеш да постигнеш в живота, всичко изглежда възможно. Това чувство може да трае само за кратък период от живота на човека, но моята собствена любов към пролетния сезон има много общо с това, а това обяснява и голяма част от дълбоката връзка, която изпитвам с Рахманинов, но също така и с Шуман и Шуберт, и по-точно с Бетовен. В Първия му концерт вече има всички поетични съставки на неговата красива, добра душа, но тя ги съчетава с безумна експлозивност и енергия, както и със страхотно чувство за хумор. Всички тези елементи ще се върнат в средните и късните му творби, но това ниво на свежест, експлозията на любяща радост и, бих казал, увереността в красотата на живота, които Бетовен изразява в Първия си концерт, нямат аналог в нито една от по-късните му творби. Много се зарадвах, когато разбрах, че любимият концерт на Светослав Рихтер е бил именно Концерт № 1 на Бетовен. Аз следвам неговия пример“.

Сергей Бабаян, април 2024 г., откъс от интервюто на артиста за радио Класик А.