40 години след филма на Милош Форман, „Амадеус“ става телевизионен сериал

10 май 2024 г.

Добре известната пиеса „Амадеус“ на Питър Шафър, чиято филмова адаптация на режисьора Милош Форман ще се помни винаги, предстои да се превърне в телевизионен сериал. Филмът „Амадеус“ от 1984 г. преживя истински екранен триумф преди 40 години – спечели 8 награди „Оскар“, 4 отличия „Златен глобус“ и остана незаменим в кинематографично отношение. Четири десетилетия по-късно, сега има подновен интерес към филмирането на пиесата, но вече като сериал за телевизионния екран.

Животът на Моцарт (1756–1791) между неговата 25-годишна възраст и смъртта му, обзетият от завист Антонио Салиери (1750–1825), който по това време е виенски придворен композитор, и техните взаимоотношения – това е историята, залегнала в драматургичната творба на Питър Шафър. Но независимо дали този разказ се базира на достоверни факти или не, сюжетът все още продължава да привлича интерес. За съжаление, обаче, така се затвърди негативния образ на композитора Антонио Салиери и въпросът дали пиесата се осланя на доказани исторически сведения или не, остана на втори план. Напротив, Салиери няма нищо общо със смъртта на Моцарт, нито пък с композирането на последното му незавършено произведение – гениалния Реквием! Известно е също, че двамата са изпитвали уважение един към друг и е документирано как самият Моцарт е останал особено доволен, когато Салиери присъства на неговата опера „Вълшебната флейта“.

Пиесата на Шафър е представена за първи път в Кралския национален театър в Лондон през 1979 г. и скоро след това е отличена с наградата „Тони“ (1981). Няколко години по-късно драматургът я адаптира за филма на Милош Форман, в който актьорът Том Хълс изигра Моцарт, а Ф. Мъри Ейбрахам – Салиери. В новата телевизионна версия за главните роли са ангажирани: актьорът, писател и режисьор Уил Шарп, изиграл един от основните персонажи в нашумелия сериал „Белият лотос“ на НВО, ще се превъплъти в образа на Моцарт, а като Салиери ще видим познатото лице на британското кино Пол Бетани, когото помним още от „Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“ и мн. др. Продуценти са компаниите Two Cities Television (част от STV Studios) и Sky Studios, а за режисьорската работа са поканени Джулиан Фарино и Алис Сийбрайт.

За новата телевизионна версия пиесата на Шафър е адаптирана от британския писател и сценарист Джо Бартън, най-широко известен от научно-фантастичния трилър „Проектът Лазар“. „Герой в собствената си история, но злодей в исторически план, завистта на Салиери се превръща в отмъстителност, като използва всички възможни средства, за да осуети Моцарт и да защити своята позиция в обществото“, пише Hollywood reporter. В описанието на проекта, което Sky Group публикуваха, се казва повече за работния сюжет: „Ситуиран в музикалния център на оживена Виена от края на XVIII век, 25-годишният Амадеус (Шарп) пристига в града, когато вече не е дете, а е решен да проправи сам своя собствен път. Отскоро безработен и без опеката на баща си, Амадеус намира невероятен съюзник в лицето на млада певица, която ще стане негова съпруга, огнената Констанце Вебер Моцарт. Нейните връзки му помагат да го насочи към орбитата на италианската опера и придворния композитор Антонио Салиери (Бетани), поставяйки тримата в сблъсък, който в крайна сметка ще определи живота и наследството им за години напред.“

Тук е мястото да си припомним какво беше казал сър Невил Маринър, който преди 40 години дирижира своя оркестър Academy of St Martin in the Fields в записа на саундтрака към филма „Амадеус“: „Моята основна грижа бе музиката да бъде представена безупречно, не само технически, но и като перфектно допълнение към това, което е на екран. Няма как да се изреже музиката, за да пасне на филма! Едно от хубавите неща около „Амадеус“ беше, че филмът се засне около музиката, а не обратното, както обичайно се случва в киното“.

Работата по новата продукция започва тази пролет в Унгария и ще бъдат заснети общо пет епизода. За музиката в новия сериал и датата на официалната премиера все още не се говори, но очакванията са той да тръгне по Sky TV преди края на 2024 г.

•••