В новия албум на Ланг Ланг звучат обработки на българския пианист Емил Наумов

От 13 май записите звучат премиерно по радио Класик А

13 май 2024 г.

„Да работя по този албум беше едно вълнуващо опознавателно пътешествие в света на Камий Сен-Санс“, казва световноизвестният пианист Ланг Ланг за избора на музика в своите най-нови записи. Издаден от Deutsche Grammophon в началото на 2024 г., двойният албум „Ланг Ланг – Сен-Санс“ („LANG LANG – SAINT-SAËNS“) съдържа изпълнения на клавирната звезда заедно с Лайпцигския Гевандхаус оркестър и неговия диригент Андрис Нелсонс. Участва и съпругата на китайския музикант – германо-корейската пианистка Джина Алис, с която двамата са семейство от 2019 г. Изключително попадение в този албум са клавирни обработки, направени от българския пианист и композитор Емил Наумов. 

„Карнавал на животните“ от Сен-Санс е записът, който открива това клавирно пътешествие из френската музика. Ланг Ланг го изпълнява заедно с Джина Алис, а лично за него това е продължение на искреното му желание да насърчава любовта към класическата музика сред децата. „Мнозина от нас си спомнят прочутия „Карнавал на животните“ от детството. В него има много находчиви идеи, скрити под цялото музикално забавление. Той (Сен-Санс) е направил едно реалистично представяне, но по много хумористичен начин“. Така пианистът описва 15-те пиески от „Голямата зоологическа фантазия“ за две пиана и оркестър, както сам я нарича авторът й. Другата голяма творба на Сен-Санс от първия компактдиск е Концерта за пиано и оркестър № 2 в сол минор – композиция, която отдавна е в репертоара на пианиста. Към този концерт изпълнителят има особено отношение, което демонстрира в специално видео, посветено на втората част Allegro scherzando:

Извън основните творби от Камий Сен-Санс (1835–1921), чието име носи целия албум, подборът на Ланг Ланг включва още френски произведения. Втората част от колекцията (втория CD) представя композиции за соло пиано или за изпълнение на четири ръце, в които отново се включва Джина Алис. Наред с познатите пиеси, пианистът „осветлява“ и някои може би пренебрегнати „скъпоценни камъни“ от пет френски композиторки. Най-известните имена сред тях са: Лили Буланже (1893–1918), сестрата на Надя Буланже и първата жена, удостоена с престижната Римска премия (Prix de Rome), единственото дамско присъствие във френската „Шесторка“Жермен Тайфер (1892–1983), както и композиторката Луиз Фаренк (1804–1875).

Сред познатите творби на други френски автори се открояват пиеси на Морис Равел („Павана за една починала инфанта“), Габриел Форе („Павана“), Клод дебюси (Малка сюита) и др.

Три клавирни обработки, направени от известния български пианист и композитор Емил Наумов, ученик на Надя Буланже от последните години на нейната преподавателска дейност в Париж, са приятната изненада в албума. Това са: „Лебедът“ из „Карнавал на животните“ от Сен-Санс (за четири ръце)*, Дует на цветята из оп. „Лакме“ на Делиб и In paradisum от Реквием на Форе – и двете аранжирани за пиано. „За първи път чух „Карнавал на животните“ много рано в детството си, а „Лебедът“ е най-известната пиеса от всички тях“, споделя Ланг Ланг. Това е и единствената част от „Голямата зоологическа фантазия“ на композитора за две пиана и оркестър, която е била публикувана приживе във версия за виолончело и две пиана. Оттогава пиесата е претърпяла още много адаптации и транскрипции, включително и този аранжимент на българския музикант Емил Наумов.

Музиката от този албум е постоянно в репертоара на Ланг Ланг. Той продължава да изпълнява Концерта за пиано № 2 на Сен-Санс този сезон. След Берлин, Сан Диего, Кливланд и Охайо, сега му предстои представяне на творбата и в Париж на 12 юни. А като клавирно дуо с Джина Алис двамата ще изсвирят „Карнавал на животните“ малко по-късно – на 14 юни отново пред публиката на френската столица.

Албумът „LANG LANG – SAINT-SAËNS“ бе издаден в комплект от два компактдиска, две грамофонни плочи и в дигитални формати на 1 март 2024 г. А от днес новите записи звучат премиерно по радио Класик А – може да ги слушате всеки делничен следобед между 14 и 15 ч.

* Ето как звучи „Лебедът“ за четири ръце в клавирния вариант на Емил Наумов:

•••