Церемонията „Златно перо“ ще събере „имена, зад които стои много история“

Васил Димитров и Гергана Николаева за предстоящата церемония „Златно перо“ на 21 май

14 май 2024 г.

За втора година церемонията „Златно перо“ ще се състои в Музикалния театър „Ст. Македонски“ в София. На тази сцена 24-ма изявени български творци, хора на изкуството и науката, журналисти, медии и институции ще получат своите златни отличия, които „Кантус Фирмус“ и Галерия „Макта“ присъждат близо три десетилетия. Вече 29 години наградата „Златно перо“ впечатлява със своя символичен вид и замисъл – брошка, изработена от 24-каратово злато под формата на изящен писец, връчвана винаги по повод 24 май. Тазгодишната церемония ще се проведе на 21 май от 19:30 ч. и партньор на събитието е БНТ. Оперната певица Гергана Николаева и телевизионният журналист Симеон Иванов ще бъдат водещи на вечерта, а цялата церемония-спектакъл обещава да се превърне в една специална тържествена вечер в навечерието на най-духовния български празник.

„Оказа се, че тържествеността е нещо важно за тези награди“, каза Васил Димитров, директор на „Кантус Фирмус“ и основател на отличието. „Защото през всичките тези 29 години ние минахме през площада пред Народния театър – „най-красивото място на София“, както казва нашият съучредител Цвети Киров, впоследствие и през площада на „Александър Невски“ катедралата, минахме през залата на Музикалното училище и къде ли не. Но в годините тези награди, или по-скоро този почетен знак „Златно перо“, наистина се наложиха с вниманието, което отделят към българските представители на културата и изкуството. И ние решихме, че е добре тази церемония да влезе в зала, където да може и самата програма да бъде по-добре представена – по-добре чута и по-добре видяна“, допълни той. Заедно с оперната певица Гергана Николаева, която за втора година ще бъде сценарист и водещ на церемонията, те гостуваха в предаването „Съботно кафе“, разказвайки повече за предстоящото събитие на 21 май. „Много сме щастливи, че БНТ е наш партньор, защото тези награди могат да се видят в цяла България по този начин, а това е много важно“, добави тя. „Това не са само награди, това е един вид благодарност на обществото към хората, които са оставили в годината отпечатък със своето творчество“.

Освен тазгодишните носители, които ще излизат на сцената, за да получат своето „Златно перо“, ще присъстват и лауреати от миналогодишни издания, а музиканти от няколко поколения ще допълват празничния дух на вечерта. „Разбира се, започваме с деца – Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова ще открият с химна „Върви, народе възродени!“, разказа за сценария Гергана Николаева. „За да имаме бъдеше, ние трябва да обръщаме внимание на сегашното време – а това са нашите деца“, убедена е тя. Но не само хористите ще са сред най-младите участници, защото на сцената ще излязат още: Дарин Ламбрев, виолончелист в VIII клас от НМУ „Л. Пипков“ и лауреат на конкурса „Кантус Фирмус“, Китарен ансамбъл от гр. Сливен към проекта „Музиката вместо улицата“ на Георги Калайджиев, Брас Бенд на НМУ „Л. Пипков“ и Филхармония „Пионер“ към Националния дворец на децата. „И още доста изненади в тазгодишната церемония“, увери Гергана Николаева за тържественото събитие, което по традиция отдава почит към „имена, зад които стои много история“.

Вижте кои ще бъдат наградените тази година, а за да завършим пълния списък от 24-ма носители на „Златно перо“ за 2024 г., дайте и вие своето предложение за специалния приз на слушателите на радио Класик А!

Какво да очакваме още в церемонията-спектакъл, кои други артисти също ще се включат и какво е цялостното значение на почетния знак „Златно перо“, чуйте в интервюто на Радостина Узунова с учредителя на наградата Васил Димитров и Гергана Николаева, автор на сценария и водещ на събитието!

Интервю с Васил Димитров и Гергана Николаева: