„Европа танцува“ – тази година с послание за чиста природа

15 май 2024

На 17 май Европейският музикален фестивал отново отправя покана към столичани да посетят „Европа танцува“. Колоритният музикално-танцов спектакъл ще се състои в самия център на града – под куполите на „Ларгото“ от 18:30 ч. Повече от 250 са участниците, които ще привлекат вниманието ни с богата и разнообразна програма – от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, до латино танци и съвременни стилове. Основен партньор за събитието е Домът на културата „Средец“, който отбелязва 50-годишен юбилей. Водеща ще бъде чаровната певица от Националния музикален театър Елица Красимирова, а автор на сценария е Александър Мутафчийски. Всички могат да се насладят на разнообразието в танцовото изкуство – входът е свободен!

„Европа танцува“ се превърна в традиционна част от афиша на Европейския музикален фестивал и вече за осми път ще събере представителни младежки танцови формации от София. Какво е различното тази година? Танцовият празник ще премине под мотото „За чиста природа“, поставяйки като съпътстваща тема опазването на околната среда. Участници ще бъдат ученици – активисти от Младежка екологична организация „ПанГея“, които ще запознаят публиката с възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък и малките стъпки, които всеки отделен човек, още от най-ранна възраст, може да предприеме в тази насока.

Домът на културата „Средец“ ще се представи с участието на елитните си състави: Танцов ансамбъл „Здравец“, за чиято подготовка се грижат Георги, Александрия и Божидара Стоянови и Детско – юношески танцов ансамбъл „Средец“ с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев. С изящни изпълнения на свои възпитаници ще се включат също Балетна школа „Маша Илиева“ и Балетна студия „Алиса“, които също развиват дейността си в ДК „Средец“.

Спектакълът „Европа танцува“ предоставя сцена за изява и на таланти от различните формации към Националния дворец на децата: Балетна школа „Алегрета“ с ръководител Илина Агова, Клуб по спортни танци „Стил“ с хореограф и преподавател Анелия Серафимова, Студио за модерен балет „Цветни мечти“ (рък. Борислава Бечева-Георгиева и Снежана Бечева), Балетно студио „Макове“ с преподавател Евелина Желева, както и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Изворче“, ръководен от Симона Андонова и Радослав Тодоров.

Вижте повече за участниците в „Европа танцува“ 2024: Музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ с послание за чиста природа