„Митът за Вагнер е жив“ – фамилия Вагнер продължава да управлява Байройт

15 май 2024 г.

Катарина Вагнер, родственица на великия немски композитор Рихард Вагнер (1813-1883) и дългогодишен интендант на Байройтския фестивал, ще продължи да оглавява прочутия оперен форум. По искане на акционерите и по свое собствено желание, тя остава артистичен директор за още пет години, след като мандатът й бе удължен до 2030 г. Катарина Вагнер обаче няма да се ангажира изцяло с фестивала – тя ще работи само като артистичен директор, докато управленската позиция на генерален мениджър ще бъде поета от друг. Тази нова позиция трябва да бъде заета възможно най-скоро и „чрез процес на търсене“, както обявиха от фестивала, заради предприетите структурни промени в неговото ръководство. За промените в историческия Байройтски оперен фестивал, който съществува от 1876 г., се договориха германският министър на културата Клаудия Рот и баварският министър на науката и изкуствата Маркус Блуме, след среща с г-жа Вагнер в Мюнхен.

45-годишната правнучка на композитора Рихард Вагнер ръководи фестивала в Байройт от 2008 г. като наследник на своя баща Волфганг Вагнер (1919-2010) – първоначално заедно с доведената си сестра Ева Вагнер-Паские, а от 2015 г. вече самостоятелно. Според акционерите на фестивала (Bayreuther Festspiele GmbH), проф. Вагнер е работила доста успешно през последните години, а на същото мнение са и представители на федералната власт.

„Байройт и Вагнер – те си принадлежат и остават заедно“, заяви баварският министър на изкуствата Маркус Блуме. „Уверен съм, че Катарина Вагнер и целият екип могат допълнително да разширят международната репутация на фестивала при тези условия. Митът за Вагнер е жив… И Бавария ще има по-голям финансов ангажимент в Байройт“, допълни той, цитиран от bayern.de (официалният държавен портал на правителството на провинция Бавария). Ще бъде поет и част от дела на Обществото на приятелите на Байройт (Gesellschaft der Freunde von Bayreuth) – обединението на меценатите с около 5000 члена, което ежегодно оказва финансова подкрепа на Вагнеровия фестивал. Дружеството е основано през 1949 г. от внуците на Рихард Вагнер (Виланд и Волфганг) и днес заема мястото на най-важната частна меценатска организация, подкрепяща знаменития оперен фестивал.

Байройтският фестивал е един от най-представителните културни форуми в Германия, затова и интересът към него винаги е актуален, а паралелно със съобщението за продължения мандат на Катарина Вагнер, става ясно, че държавата осезаемо повишава и ангажимента си към самия фестивал. Родената в Байройт Катарина Вагнер е почетен професор в катедрата по режисура на Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин и изявен оперен режисьор. През 2019 г. министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер я награди с Баварския орден за заслуги, а миналата година тя получи баварския орден „Максимилиан“ за наука и изкуство.