Австралийското правителство спасява Симфоничния оркестър на Канбера

16 май 2024 г.

От няколко дни на сайта на Симфоничния оркестър на Канбера стои тревожен надпис: „Помогнете да подсигурим бъдещето на един от най-старите оркестри на Австралия!“ Този призив бе продиктуван от сериозната опасност, надвиснала над оркестъра – да бъде закрит, поради незавидното му финансово състояние. Малко по-късно обаче стана ясно, че австралийското правителство ще осигури помощ от 4,1 милиона долара, които ще бъдат дадени за следващите четири години.

„Това финансиране е не просто спасителен пояс, това е градивен елемент, който ще спомогне за подсигуряването на бъдещето на една австралийска институция, която отдавна отстоява музиката и културата на Австралия“, изрази благодарността си главният изпълнителен директор на състава г-жа Рейчъл Томас. Това е оркестър, който действително подкрепя австралийската музика – само за 2023 г. музикантите са включили в концертния си репертоар около 45% творби на австралийски композитори. Сега с новото федерално финансиране ще бъдат продължени образователните програми и ще може да бъде честван предстоящия празник на оркестъра, който през 2025 г. отбелязва своята 75-та годишнина.

Причините, поради които музикантите са се оказали в това критично състояние, се коренят в по-слабата поддръжка от спонсорите, някои последствия от ковид пандемията и недоброто обществено финансиране. Те са описани така: „намаляване на спонсорската подкрепа и продажбите на билети в резултат на пандемията, нарастващите разходи за програмата и значително по-слабото финансиране от страна на Британската общност в сравнение с всеки друг австралийски държавен оркестър“.

Симфоничният оркестър на Канбера е създаден през 1950 г. под името Canberra Orchestral Society и първоначално работи като аматьорски ансамбъл. За негова рождена дата се счита 14 март 1950 г., след като е бил регистриран и започва да изнася концерти. През 1966 г. е преименуван на Симфоничен оркестър на Канбера и днес вече е изцяло професионален състав. В продължение на много години е ръководен от изявения австралийски музикант Ърнест Луелин (1915–1982) – цигулар, концертмайстор на СО на Сидни, виолист, диригент и музикален администратор, основателят на Музикалното училище в Канбера. До неговото пенсиониране през 1980 г. Луелин е главен диригент и директор на оркестъра, а след кончината му съставът продължава редовно да изнася концерти в Llewellyn Hall (концертната зала на учебното заведение, кръстена в негова чест) с настоящия си шеф-диригент Джесика Котис.