110-годишнината на Борис Христов в три събития

17 май 2024 г.

Концерт с църковно-славянска музика под куполите на столичен храм, фотоизложба в пловдивския Дом на културата „Борис Христов“ и експозиция сред архивите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – три събития, които връщат спомена за достойния българин и велик оперен бас Борис Христов (1914–1993).

На 18 май, в деня на рождението му, Българската хорова капела „Георги Робев“ с диригент Нели Трошева ще изнесе концерт в храма „Света Параскева“ в София. „Единственият концерт с църковно-славянски песнопения в рамките на честванията на 110-годишнината от рождението на най-великия български бас“, подчертават организаторите. Концертът е наречен „МНОГАЯ ЛЕТА“ и ще представи избрани църковни творби от репертоара на самия Борис Христов. Солисти са: Васил Антов – бас, Владимир Попов – баритон, Филип Измоденов – тенор, както и басът Пламен Бейков, последният и любим ученик на големия артист. Музикантите уверяват, че това е „изключителен шанс за почитателите на оперната музика и наследството на Борис Христов да се насладят на въздействащи изпълнения, повлияни от интерпретациите на великия маестро. Последният ученик на Борис Христов Пламен Бейков ще разкаже свои съкровени спомени от обучението и срещите си с него в Рим“.

В Пловдив, родния град на Борис Христов, още на 14 май бе открита Фотоизложба, посветена на годишнината, която е разположена в Дома на културата „Борис Христов“ (фоайето на втори етаж). Създадена по идея на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, изложбата е с куратор доц. Никола Лаутлиев, известен фотограф, преподавател и организатор на един от най-значимите фото форуми в България. „Експозицията се състои от 44 фотографии, които са резултат от задълбочена издирвателска дейност на доц. Лаутлиев и е осъществена с безценната помощ на Музикално общество „Борис Христов“ – Стара Загора в лицето на Нино Луканов, както и на Музикалното общество в София и Владимир Велев“, съобщават от културния институт. Колекцията от ценни фотоси, разказваща за живота и личността на световния оперен бас, ще бъде видяна и в Рим, където ще гостува по-късно. А след нейното завръщане обратно в България ще остане завинаги експонирана в Дома на културата в Пловдив, който от 2011 г. носи името на Борис Христов.

„Радостен съм от присъствието на толкова хора, защото това е израз не само на нашата пловдивска общност – културна и духовна, но и израз на нашия интерес и преклонение към едно голямо име, към един голям българин – Борис Христов“, каза доц. д-р Никола Лаутлиев при откриването на изложбата. Той изрази специалната си благодарност за „безценната помощ“ към съмишлениците, които са съдействали – както музикалните общества в Стара Загора и София, така и неговите „двама млади приятели – Георги Димитров и Тодор Ненов“, бе отразено на официалната страница на Дома на културата „Борис Христов“. 

Различни поколения музиканти от Пловдив също добавят свои инициативи, за да почетат годишнината на Маестрото. Ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив вече гостуваха в Рим по покана на Българския културен институт там за концерт, който премина при голям успех. Тепърва се очаква и още една среща в името на Борис Христов, благодарение на Българския културен институт в италианската столица и с подкрепата на община Пловдив – на 11 юни в българското посолство в Рим при откриването на настоящата изложба ще пеят двама от солистите на Държавна опера Пловдив – сопраното Евгения Ралчева и басът Божидар Божкилов, в акомпанимент на пиано на Цветомира Цонева.

„110 години от рождението на Борис Христов“ – със събитие под това име своя принос дава и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. На 20 май тя открива изложба, за която четем: „Борис Христов – творчески взискателен „обикновен” човек, избран от Бога да бъде „необикновен”.

„На 18 май 2024 г. се навършват 110 години от рождението на Борис Христов – гениален оперен артист, един от най-изтъкнатите баси на 20-ти век, работил през голяма част от живота си в Италия. Неговата забележителна кариера е изградена в сравнително кратък срок и при сериозна конкуренция на световните оперни сцени. Отдел „Специални колекции“ на Националната библиотека ще представи изложбата във фоайето на втория етаж там, където е изложен и костюмът на Борис Христов, като Борис Годунов от едноименната опера на Модест Мусоргски“, описва експозицията си Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.