Енеску – с Кристиан Мачелару и Националния оркестър на Франция

От 20 май новите записи звучат премиерно по радио Класик А

20 май 2024 г.

Румънският диригент Кристиан Мачелару, Националният оркестър на Франция и оркестровите творби на Джордже Енеску – това е едно от най-новите заглавия в каталога на компанията Deutsche Grammophon. Този албум подходящо съчетава усилията на музиканти от онези две националности, чиято роля е ключова за музиката на композитора – Румъния е родината на Енеску, но Франция е страната, където той израства в изкуството си. „Румънският дух, залегнал във вековните мелодии и ритми, на които той се позовава с такава последователност и дълбочина“, докато вторият му дом „бе мястото, където се разви като зрял и изтънчен музикант“, пише диригентът Кристиан Мачелару в бележките към изданието.

Франция става втората родина на най-голямото име в румънската музикална култура Джордже Енеску (1881-1955). Цигулар, пианист, композитор, диригент и педагог, чийто живот завършва в Париж, където музикантът отива да учи още в младежките си години, след престой във Виена. Въпреки че изнася концерти из цяла Европа, дирижира и в САЩ, музикалната му дейност основно е раздвоена между Букурещ и Париж. Сред неговите ученици има изключителни имена, а легендарният Йехуди Менухин – един от тях, винаги го е възприемал за свой духовен баща.

Новите записи също са направени във френската столица – в концертната зала Auditorium de Radio France през 2022/2023 г. и бяха издадени през април 2024 г. в комплект от три компактдиска, както и в цифров формат. Носителят на „Грами“ Кристиан Мачелару, под чиято палка звучат симфоничните партитури на Енеску, е музикален директор на Националния оркестър на Франция и артистичен директор на прочутия Фестивал „Джордже Енеску“ в Букурещ. Френският оркестър, който сега празнува своята 90-годишнина през 2024 г., направи подобно тематично издание и през 2021 г., като записа симфониите на Камий Сен-Санс, отново под палката на своя главен диригент (Universal Music).

Настоящата обширна колекция с оркестрова музика на Джордже Енеску съдържа: двете Румънски рапсодии от 1901 г., първата от които е особено популярна, заедно със симфонии № 1, 2 и 3, които са по-рядко изпълнявани. Първа симфония датира от 1905 г. и все още представлява „смес от влияния“, Втора е композирана между 1912 и 1914 г. и това е симфонията, която Менухин описва като „шедьовър“, а Трета (записана тук с участието на Хора на Радио Франс) включва хор и огромен оркестър с подсилена секция от ударни инструменти в партитурата, върху която Енеску е работил от 1916 до 1918 г. Кристиан Мачелару възприема Енеску като свой „личен герой“ и обяснява, че творбите в албума отразяват художествената еволюция на композитора – „от младежкия блясък на Румънска рапсодия № 1 до дълбоката и ефирна философия на Третата симфония“, пише Radio France.

Слушайте премиерното излъчване на новите записи тази седмица в програмата на радио Класик А – всеки делничен ден между 14 и 15 ч.!

•••