„Съботно кафе“ на 18 май 2024

Мила Павлова, Вирджиния Атанасова, Атанас Атанасов, Ива Михайлова, Виолета Горчева и Деян Павлов – гости на Радостина Узунова

21 май 2024 г.

Мила Павлова, създател на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Пловдив представя програмата на 15-ото издание на форума, който започна на 12 май със солов рецитал на цигуларя Светлин Русев. „Старият град на Пловдив беше много тих откъм музика преди 15 години“, споделя Мила Павлова, която разказа как фестивалът промени облика на града и кои големи имена и млади таланти ще гостуват тази година.

Интервю с Мила Павлова:


SPLENDOUR MUSICUS – Amor vel Roma – така е наречен новият проект Вирджиния Атанасова,  специалист в областта на бароковата музика. С този концерт на 29 май се отбелязва 30-годишния юбилей от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Суверенния Малтийски Орден, ето защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Г. Фр. Хендел, А. Вивалди, А. Гретри и Х. Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение вдъхновено от минезингера от XIII век Волфран фон Ешенбах. Концертът е част от програмата на МФ „Софийски музикални седмици“.

В студиото на Radio Classic A гостуваха: проф. Вирджиния Атанасова, проф. Атанас Атанасов и Ива Михайлова, съветник в Малтийски орден – България (Embassy of the Order of Malta to Bulgaria)

Интервю с Вирджиния Атанасова, Атанас Атанасов и Ива Михайлова:


Проф. Виолета Горчева и проф. Деян Павлов от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представиха предстоящата премиера на Учебния оперен театър на оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар. Бляскавата нова постановка е част от програмата на Европейския музикален фестивал, организиран от Cantus Firmus. Ще има прекрасни солисти, пищни костюми, мултимедия и тъй като второто действие се развива в Китай, това е възможност за участие на големия брой отлично подготвени китайски студенти, които се обучават в Музикалната академия.

Премиерните дати са 29 и 30 май 2024 г. в залата на Национален музикален театър “Стефан Македонски“ от 19:00 ч., а събитието се реализира и по повод 25-годишнината от създаването на Студентския съвет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Интервю с Виолета Горчева и Деян Павлов: