Цигуларката Йоанна Каменарска получи „Златно перо“ на слушателите на радио Класик А

22 май 2024 г.

Снощи на тържествената церемония „Златно перо“ 2024 в Националния музикален театър „Ст. Македонски“ беше обявен изборът на слушателите на радио Класик А за носител на приза, който се определя чрез техния глас. След гласуване на сайта на медията, слушателската аудитория даде най-голяма подкрепа за цигуларката Йоанна Каменарска, като по този начин я удостои с 24-тото „Златно перо“ и постави името й до останалите 23-ма тазгодишни лауреати. Тя не успя да присъства лично на церемонията, поради ангажименти в прочутата Филхармония на Елба с маестро Кент Нагано, но изрази благодарността си към слушателите в кратко видео от Хамбург.

Ученичка на Йосиф Радионов, а след това и на Руджеро Ричи, Йоанна Каменарска е завършила „Моцартеум“ в Залцбург и през 2008 г. става първата жена концертмайстор в Хамбургския държавен филхармоничен оркестър. От 2021 г. е първи концертмайстор и солист в камерния оркестър Камерата Хамбург. Носител е на I награда от конкурса „Недялка Симеонова“ и III награда на Международния конкурс „В. А. Моцарт” в Залцбург.

Като солист е свирила с Берлинския симфоничен оркестър и Радио оркестър, Нюрнбергските симфоници, Полската камерна филхармония, Оркестъра на Моцартеум – Залцбург, Моцартовия камерен оркeстър, Хамбургски филхармоничен оркестър и много др. Работи с диригенти като: Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис, Калман Беркеш, Тибор Бений, Пиер Булез, Кент Нагано, Васил Казанджиев, Найден Тодоров, Александър Гордън, Мартин Пантелеев и др.

Най-скорошното и впечатляващо постижение в творческия й път до момента несъмнено е изпълнението на Първи концерт за цигулка оп. 11 от Панчо Владигеров в голямата зала на Филхармонията на Елба в Хамбург пред двехилядна публика. Концертът се проведе на 2 март 2024 г. с Камерата Хамбург под диригентството на друга българка – диригентката с международно признание Деляна Лазарова.

От 2004 до 2013 г. Йоанна Каменарска свири на цигулка G.B. Guadagnini от 1771 г., предоставена от фондация Donald Kahn Trust. В периода 2018-2021 г. тя свири на инструмент от Лоренцо Гуаданини („Ex-Flesh“) от 1740 г. (Парма), предоставен от частна колекция, а от 2021 г. насам притежава и с гордост свири на съвременна цигулка, изработка на българския лютиер Владo Тилев.


Пълен списък на отличените със „Златно перо“ 2024:

 1. Акад. Пламен Карталов, режисьор, оперен мениджър и педагог
 2. Проф. Аксиния Джурова, културолог
 3. Стефан Диомов, композитор
 4. Проф. Боряна Ламбрева, пианист
 5. Надежда Кутева, художник
 6. Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала „Аполония”
 7. „100% будни“, предаване на БНТ
 8. Мария Стефанова, актриса
 9. Константин Илиевски, диригент и композитор
 10. Impressio, уебсайт за култура и изкуство
 11. Веселин Веселинов – Еко, джаз музикант и композитор
 12. Иван Русев, скулптор
 13. Маргарита Петкова, поетеса
 14. Владимир Карамазов, актьор и фотограф
 15. Aнелия Серафимова-Тодорова, хореограф
 16. Яна Титова, актриса и режисьор
 17. Владимир Зомбори, актьор
 18. Дичо (Дичо Христов), поп и рок певец
 19. Георги Калайджиев, цигулар и педагог, създател на проекта „Музиката вместо улицата“
 20. Светослав Иванов, журналист, водещ на предаването „120 минути“ по bTV
 21. Чешки Център в София
 22. Любомир Денев – син, диригент и композитор
 23. Проф. Кирил Мескин, скулптор
 24. Йоанна Каменарска – „Златно перо“ на слушателите на радио Класик А