Младият челист с международна известност Златомир Фунг свири тази вечер в София

23 май 2024 г.

Един млад музикант с българско име, който е роден в Ню Йорк в семейството на майка – българка и баща с китайско-американски корени, привлече вниманието към себе си още през 2016 г., спечелвайки Първа награда при челистите на Международния конкурс „Джордже Енеску“ в Букурещ. След като бе наречен „изгряваща звезда“, американският виолончелист Златомир Фунг бързо изгради международна репутация и още тогава бе възхваляван за своите „виртуозност, зрялост и дълбока музикалност“. До днес, вече 24-годишен млад артист, той успя да натрупа в биографията си множество силни постижения, сред които и победата му на конкурса „Чайковски“ през 2019 г., когато стана най-младият виолончелист – лауреат на известното с трудността си международно състезание.

Тази вечер в зала „България“ музикантът най-сетне ще свири за българската публика – ще бъде солист на Софийската филхармония, под диригентството на Ернест Хьотцл и ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър № 1 от Камий Сен-Санс. Събитието открива един от най-старите и мащабни български фестивали – 55-ото издание на „Софийски музикални седмици“.

Програмата на вечерта включва още: „Emigration of Strings“ от Паул Хертел и Симфония № 7 от Антонин Дворжак.

Златомир Фунг вече е в листата на най-изтъкнатите световни млади виолончелисти, удивлявайки публиката с безграничната си виртуозност и изключителна  чувствителност. Роден в семейство на математици (майка му е българка, бащата е с китайски корени), той се влюбва във виолончелото и започва да свири на три години. Победител е в много национални и международни конкурси като: „Чайковски” за млади музиканти в Монтрьо-Веве (сребърен медал, 2012), „Брамс” в Пьорчах, Австрия (II място, 2013), първи награди на конкурсите „Ървин Клайн” в Сан Франциско и „Стълберг” в Каламазу, Мичиган (2014), „Йоханес” във Вашингтон (2015), „Енеску” в Букурещ (2016), Международни прослушвания за млади концертиращи артисти (2017), „Алис и Еланор Шьонфелд” в Харбин, Китай (2018). А през 2019 г. завоюва Първа награда в Международния конкурс „Чайковски” в Москва. Той е най-младият виолончелист в историята на конкурса, спечелил това признание.

Златомир Фунг е възпитаник на Джулиърд скул, където учи при Ричард Ерън и Тимъти Еди. През 2016 е избран за президентски стипендиант на САЩ за изкуства и е удостоен с наградата „Landgrave von Hesse” на майсторските класове по виолончело на Академията Кронберг. През 2022 е обявен за носител на наградата Borletti-Buitoni – Trust Artists.  На следващата година получава финансова подкрепа от WQXR – Artist Propulsion Lab.

През сезон 2023/24 е резидентен артист на Кралския филхармоничен оркестър. Свири в „Кадоган хол” в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Фунг концертира в САЩ, Европа и Азия. Прави турне в  Япония, Хонг Конг и Тайван. Свири с Нюйоркската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Лил и Филхармонията на Би Би Си,  както и със симфоничните оркестри на Кливланд, Балтимор, Детройт, Сиатъл, Милуоки, Юта, Рочестър и Канзас Сити.  През 2021 с рецитал дебютира в „Карнеги хол”. Участва в престижни фестивали във Вербие, Дрезден, Аспен, Кливланд, „Janacek May”, Биенале на виолончелото и др. Освен, че демонстрира майсторство с безупречната си техника, Фунг внася дълбинен поглед и върху класическия виолончелов репертоар, и върху съвременния. Популяризира композитори като Унсук Чин, Кетрин Балч и Анна Клайн. През 2023 със Симфоничния оркестър на Далас под диригентството на Джема Ню, виолончелистът прави със „смайващ блясък”  (Dallas Morning News) световната премиера на „whisper concerto” от Катрин Балч.

Златомир Фунг свири на виолончело от 1717 г., майсторска изработка на Давид Теклер в Рим, любезно предоставено му от щедър благодетел чрез Beare’s International Violin Society. Извън музиката, интересите на изпълнителя включват блиц шах, кино и творческо писане.

Билети на касата на зала „България“ и в Ивентим.