Академично тържество за 24 май в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

24 Май 2024

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще бъде отбелязан днес с академично тържество в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Празникът по повод 24 май ще започне от 12:00 ч. с приветствено слово на ректора на най-старото висше училище в България проф. д-р Георги Вълчев. Академично слово ще произнесе и доц. д-р Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии, на тема „Въпрос на буква“. Достъпът е свободен!

Софийският университет съобщава, че по време на тържеството ще бъдат връчени и грамоти на студенти, отличени с годишните награди на Алма матер за учебната 2023/2024 г. във връзка с 24 май, а Факултетът по славянски филологии ще награди автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието за 2024 г.

За десета поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в профил „Радио“ на специалност „Журналистика“. Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика. Фондация „Блага Димитрова“ също ще отличи със стипендия студент от Факултета по славянски филологии.

По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на светлия празник, която ще започне в 11:00 ч. при паметника на светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората. Честит празник!