На 24 май Музикалното училище в София празнува своята 120-годишнина

Най-старата музикално-образователна институция в България чества юбилея си тази вечер

24 май 2024 г.

Концертът по случай 120 г. от основаването на Националното музикално училище „Л. Пипков“ е най-голямото тържествено събитие, с което най-старата музикално-образователна институция у нас ще отпразнува юбилея си. Организиран точно в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, концертът ще отбележи и 120-годишнината от рождението на своя патрон – композитора Любомир Пипков (1904–1974). Вечерта е част от афиша на 55-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, а юбилейните за училището събития започнаха още с концерта „Кино и класика“ от 22 март (Европейски музикален фестивал 2024), когато участва Младежка филхармония „София“ със своя диригент Славил Димитров.

Тази вечер от 19ч. в концертен комплекс „България“ Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела, под диригентството на маестро Славил Димитров, ще изпълнят творби на А. Бородин, К. Сен-Санс, Фр. Шопен, Л. Пипков и П. Владигеров. Специални гости са любимите и световнопризнати звезди Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, и двамата някогашни възпитаници на Софийското музикално училище.

Младежка филхармония „София“ е основана през 50-те години на XX век от именития български диригент Михаил Ангелов. През 2000 г. оркестърът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ е удостоен от кмета на гр. София Стефан Софиянски, с името Младежка филхармония „София“ -заслужено признание за таланта и труда на младите музиканти. В момента главен диригент е Славил Димитров. Репертоарът на оркестъра включва шедьоври от европейската класическа музика, както и творби на известни български композитори. Оркестърът е носител на множество награди, между които „Кристална лира”, „Златно петолиние”, „Златна лира”, Почетна грамота на Министерството на културата, Награда на фондация „Аполония“ за млади таланти с изявени дарби в областта на музикалното изкуство.

Младежка хорова капела дълги години се ръководи от проф. Лилия Гюлева, а по-късно от Татяна Христова. Понастоящем диригент на хора е Славил Димитров. Съставът участва в ежегодните чествания на Столична община на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, както и в редица училищни концерти в Националното музикално училище. Изнасял е съвместни концерти с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, участвал е в проекта на Българския хоров съюз – „Детският хор на България“, в рамките на който през 2021 г.е част от концерт в зала 1 на НДК, заедно с повече от 400 хористи от страната.

Славил Димитров завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” при проф. Крум Максимов, а през 1998 г. и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. През годините работи с различни състави. През 2015 г. Славил Димитров става диригент на Националния филхармоничен хор. От 2018 г. е председател на Българския хоров съюз, а от 2019 г. – диригент на Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела към НМУ „Л. Пипков“.

Веско Ешкенази е възпитаник на  Националното музикално училище „Любомир Пипков”  и НМА“ Проф. П. Владигеров“. През 1990г. заминава за Лондон, където завършва магистърска програма за солови изпълнители при проф. Ифра Нийман в Училището за музика и драма „Гилдхол”. От 1999 г. е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.  Лауреат е на Международния цигулков конкурс „Виенявски” в Познан, Китайския международен конкурс в Пекин и конкурса „Карл Флеш” – Лондон. Музикант, който концертира в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай, участва във фестивали като „Мидем“ в Кан, в Монпелие, Атлантик, Нант и Реймс във Франция, Новогодишния музикален фестивал в София, „Варненско лято” и „Аполония”. Свири като солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондонски филхармоничен оркестър, Английски камерен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Нидерландската филхармония, Пражки симфоничен оркестър, Ирландски национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин и др. Веско Ешкенази свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу”, от лятото на 2000г., предоставен му от фондация към Дойче банк, Амстердам.

Людмил Ангелов е възпитаник на  НМУ „Любомир Пипков“ и на Държавната музикална академия в София, той е носител на множество престижни отличия, сред които е и Голямата награда в най-значимия клавирен конкурс в света „Пиано мастърс“, провеждащ се в Монте Карло.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Той е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително и фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. През 2011 г. учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.  От юни 2011 г. е почетен професор на НБУ. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фредерик Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2020 г. На 17 септември 2022 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София.

Концертът се осъществява под патронажа на Министерство на културата в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.