Финал на първи сезон на „Съкровени гласове“ и начало на нов издателски проект

Соня Йончева участва все повече в българския културен живот

28 май 2024 г.

„Париж и нощта“ е заглавие, което ще събере в един рецитал вокални творби на френските композитори Морис Равел, Жул Масне, Камий Сен-Санс, Жак Офенбах и Анри Дюпарк, а заедно с тях и мелодии на Джордж Гершуин и Курт Вайл. Тази програма е избрана от френската певица Клементин Марген и ще бъде изпълнена от самата нея пред софийската публика на 31 май в зала „България“. Известното мецосопрано пристига у нас по покана на Соня Йончева и продуцентската й компания SY11 Events, което я нарежда сред специално подбраните „съкровени гласове“, представени на нашата публика от световнопризнатата българска прима. „Съкровени гласове“ е инициатива на Соня Йончева, благодарение на която видяхме и чухме на живо световни артисти, сред които и изключителният полски контратенор Якуб Орлински, чийто рецитал с пианиста Михал Биел се състоя още в началото на годината.

Френската певица Клементин Марген е поредният високо оценен глас, който ще дебютира у нас, благодарение на усилията на Соня Йончева. Марген идва в София в момент, когато се радва на голям успех в „Кармен“ на Бизе на сцената на Метрополитън опера, Ню Йорк. А в София тя ще пее под акомпанимента на своята сестра – пианистката Сара Марген, с която често изнасят концерти. „Дръзка и даваща още повече страст и живот на тази велика опера“, написа The Washington Post за постановката на „Кармен“ с Клементин Марген в главната роля. Осъвремененият режисьорски прочит е дело на британката Кари Кракнел, която прави своя дебют в Метрополитън опера в края на 2023 г. именно с тази продукция. През последните години Клементин е участвала в над 15 различни постановки на най-известната опера на Жорж Бизе, играни на десетки престижни международни сцени.

„Чувствам се свободна, докато пея. Нямам търпение да се срещна с българската публика“,  споделя френската певица в интервю за БНР. „Интересното в рецитала „Париж и нощта“, който ще представя в София, е, че в песните и ариите се разказва за много различни типажи жени и бих се радвала, ако успея да предам техните силни емоции на зрителите в залата“.

Рециталът на мецосопраното Клементин Марген на 31 май 2024 г. ще закрие първия сезон на поредицата „Съкровени гласове“, а в очакване на следващите срещи, SY11 Events съобщават, че вече са в продажба и билетите за втория сезон. Ето кои са новите „Съкровени гласове“ и с какви програми ще ги очакваме: Виторио Григоло – „Италианска серенада“, Соня Йончева – „На една звезда“, Пьотр Бечала –„Романси“, Роландо Вийязон – „Белканто“ и Джойс ДиДонато – „Кралицата“. Повече информация – на https://sy11events.com/

Билети за „Париж и нощта“ – на https://www.eventim.bg/bg/bileti/klementin-margen-sofiya-bulgaria-hall-613551/event.html


Непосредствено преди финала на първия сезон на всички тези звездни срещи, Соня Йончева оповести и едно съвсем ново свое начинание – създаването на музикално издание под името „Български артист“. Дебютният брой на новото списание бе отпечатан точно за 24 май, засега идеята е то да излиза под формата на тримесечник в печатен формат, а от есента вече като дигитално издание.

„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, казва Соня Йончева за мотивацията си да създаде медия за култура.

Изданието „Български артист“ се появява за пръв път под небосклона през далечната 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти (първообраз на днешния Съюз на артистите в България). На страниците му изява са намирали статии като „Човешките права на артиста“, „Обществените театри в Германия и нашите театри“, „Елементи на драматическото изкуство“, „Значението на оперния хор“, „Постигане на музикално разбиране“ и още множество разнообразни теми. Още в първия брой на „Български артист“ от 2024 г. ще намерите съпоставка със съвременното схващане за „музикално разбиране“ на публиката днес. Във всеки свой брой списанието ще изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да се вгледа в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

Списание „Български артист“ е вече в разпространителската мрежа (в репове, търговски центрове, метростанции и магазини в по-големите градове). Новото издание ще се продава и на живо, на мястото на събитието в Античния театър в Пловдив при дългоочакваното завръщане на Соня Йончева в родния й град с бляскавата гала „Тоска“ на 4 юни, посветена на 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 70-годишния юбилей от основаването на Държавна опера Пловдив.


Вижте още: