Цигуларят Максим Цеков в новия проект „Лауреатите“

Началото е на 11 и 12 юни с мултимедийни концерти в София и Казанлък

28 май 2024 г.

Максим Цеков, смятан за един от най-талантливите млади цигулари на Европа, се включва в новия проект „Лауреатите“ на „Кантус Фирмус“. 23-годишният австрийски цигулар от български произход, който изгражда кариерата си предимно в Германия и Австрия, ще представи мултимедийна концертна програма с оркестър „Кантус Фирмус“. В състава ще видим млади инструменталисти – ученици и студенти, които вече са лауреати от трите издания на Националния конкурс „Кантус Фирмус“. За концерта се подготвят и интересни визуални ефекти, синхронизирани с пиесите от музикалната програма, над които работят млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative. Чайковски, Елгар, Виенявски, Барбър и Крайслер са избраните автори, както и българският композитор Георги Андреев, който написа нова творба специално за случая. „Лауреатите“ гостуват най-напред в София – в залата на Военния клуб, а след това и в Казанлък – в читалище „Искра – 1860”.

Централният военен клуб в столицата отваря врати за публиката на 11 юни от 19:30 ч., а ден след софийската премиера „Лауреатите“ гостуват и на Казанлък – в залата на Народно читалище „Искра – 1860” от 19:00 ч., като съпътстващо събитие от фестивала „Празник на розата“ и в партньорство с Община Казанлък.

Избран за ролята на малкия Паганини във филма „Цигулар на дявола”, Максим Цеков бе забелязан заради своята артистичност и музикален талант. В известната филмова продукция главната роля е изпълнявана от цигулковата звезда Дейвид Гарет, а в образа на Паганини от неговото детство влиза българският цигулар още като дете. Той е роден в Австрия през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от легендарната Дина Шнайдерман. След продължително обучение при друг наш музикант – Иван Димитров, концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър, през 2015 г. Максим е приет за извънреден студент в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Печели призови места и лауреатски звания от редица международни конкурси, сред които „Клостер Шьонтал“ 2019, където получава и специалната Бахова награда, „Стефани Хол“ – Виена от 2021 г., Международен конкурс „CIMA“, Младежки конкурс „Musica Juventutis“, както и престижния конкурс „Алберто Лиси“ 2020 в Гщаад, Швейцария. Като носител на първа награда от този конкурс, той свири на цигулка от 1829 г., изработена от Жан-Батист Вийом, която му е предоставена от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy. През юли 2023 г. участва в Seiji Ozawa International Academy Switzerland, а от ноември 2022 г. получи ангажименти и в оркестъра на Виенската държавна опера.

Максим Цеков дебютира с рецитал в прочутата виенска зала „Музикферайн“ през 2020 г., акомпаниран от пианистката Софи Друмл, с която се е представял и у нас. В момента е студент във Висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин в класа на проф. Улф Валин. Той остави изключително впечатление у българската публика след участието си на Европейския музикален фестивал през есента на 2022 г., когато свири заедно с младия британски пианист и лауреат от конкурса „Геза Анда“ Джулиан Тревелиян.

Няколко са ролите, в които сега ще видим на сцената Максим Цеков – солист, концертмайстор и водач на оркестър „Кантус Фирмус“. Ето какво ще слушаме: Фр. Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), П. И. Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Е. Елгар (Salut D’Amour и Серенада), Х. Виенявски (Полонеза №1), С. Барбър (Adagio) и Фр. Крайслер („Любовна радост“). В своеобразна кулминация ще се превърне премиерата на цигулковата пиеса „Смиляна“, която композиторът Георги Андреев създаде за самото събитие. След София, на 12 юни оригиналната концертна програма ще бъде представена и в Казанлък, където за първи път ще свири не само Максим Цеков, но и музикантите от оркестър „Кантус Фирмус“.

Билетите за двата концерта – 11 юни от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София и 12 юни в Народно читалище „Искра – 1860” – гр. Казанлък от 19:00 ч. са в продажба на Ticketsbg.com и на мястото на всяко от събитията 1 час преди началото.

Проектът „Лауреатите“ продължава през есента: с майсторски клас по камерна музика (12-13 октомври 2024 г.) и концерт на цигуларя Максим Цеков заедно с пианиста Джулиан Тревелиян, предвиден за 15 октомври в Камерна зала „България“. Събитията се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.