Европейската фестивална асоциация събра 230 фестивални мениджъри в Узедом, Германия

Радостина Узунова разказва за Годишната конференция на EFA

29 май 2024 г.

230 фестивални делегати от 51 държави се събраха в Балтийско море на остров Узедом, Германия, за да обсъдят силата на изкуствата в Годишната конференция на Европейската фестивална асоциация (EFA). Форумът се състоя от 12 до 15 май 2024 г. и в него участие взеха петима представители на Българската фестивална асоциация (БФА): Ива Чавдарова, селекционер на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“, Пламена Цонева от Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Даниела Димова, създател на „Опера в летния театър“ във Варна, Димитър Маджаров, директор на общинското предприятие на Бургас „Летен театър, фестивали и концерти“ и Радостина Узунова, изпълнителен директор на БФА и представител на Европейския музикален фестивал, организиран в София от „Кантус Фирмус“. Всички те затвърдиха сериозното присъствие на българските фестивали на европейската карта и участваха в асамблеята благодарение на Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

EFA е европейската мрежа от фестивали на изкуствата. От 1952 г. тя обединява създатели на фестивали от цял свят, за да обменят, да работят и да си сътрудничат както в сферата на културата, така и когато става дума за политически диалог на местно, национално и европейско ниво. На годишната срещата бяха обсъдени теми свързани с ролята на фестивалите за достигане до всякакъв вид публика, времето, в което живеем, което изисква свободни пространства, мир и внимателно отношение към хората и планетата и такива актуални теми като „Изкуственият интелект и новата фестивална ера“ и „Да поговорим за пари“.

Специален гост на асамблеята беше Лех Валенса, носител на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша, който напомни на създателите на фестивали, артистите, представителите на градовете и регионите за шансовете, които имат да уловят момента и да надграждат върху възможностите и нуждите, които се определят от света. Европейският комисар по културата г-жа Илиана Иванова също отправи приветствие към делегатите, в което обърна внимание на това колко е важна идентичността, изграждането на общността и откритостта, които фестивалите внасят в живота ни.

Едно от най-емоционалните преживявания на асамблеята беше концертът на Филхармонията на Балтийско море – оркестър съставен изцяло от студенти – млади и амбициозни музиканти от всички балтийски страни: Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, Дания, Швеция, Русия и Германия, под диригентството на Кристиян Ярви. Концертът се състоя в Историческия технически музей в Пенемюнде, който се помещава в сградата на голям военен изследователски център от времето на Втората световна война за производство на бойни ракети. Уникалният концерт-спектакъл вдигна на крака над 1000 души публика, изпълнила до краен предел едно от халетата на музея, превърнато в огромна зала за културни събития. В продължение на около половин час невероятният оркестър изпълняваше бис след бис за огромно удоволствие на присъстващите в залата. А най- впечатляващото бе, че целия този спектакъл заедно с бисовете бяха изсвирени изцяло наизуст от младите филхармоници!

„Много съм щастлив, че бях домакин на толкова много създатели на фестивали от различни хоризонти, споделящи различни гледни точки и работещи по значими проекти. През трите дни научихме толкова много един от друг и се надявам, че това ще донесе ново вдъхновение за следващите седмици, месеци и години“, каза Томас Хумел, интендант на музикалния фестивал Usedom.

„Трябва да напомним на създателите на фестивали за тяхната роля да се застъпват за диалог и мир. Фестивалите на изкуствата са готови да работят заедно, за да приложат на практика трансформиращата сила на изкуствата“, увери Ян Бриерс, президент на Европейската фестивална асоциация.

По повод 72-то Общо събрание, членовете на EFA гласуваха четиринадесет нови фестивала от различни дисциплини в изкуството (музика, танц и театър), които да се присъединят към организацията. Сред новите членове е и Асоциация „Фестивалите в България“.

11 града и региона подписаха печата на EFFE за фестивални градове и региони и се ангажираха да споделят своя опит във фестивалния живот. На миналогодишната среща към това подразделение на ЕФА се присъединиха общините Варна и Велико Търново – членове на Българската фестивална асоциация.

За първи път в 72-годишната история на EFA България беше представлявана от 10 делегати от България. Към петимата представители на Българската фестивална асоциация се присъединиха организаторите на фестивала „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица, представители на Дирекция „Култура“ на Община Варна и Асоциация „Фестивалите в България“.

Следващата Годишна конференция на Европейската фестивална асоциация ще се проведе през пролетта на 2025 г. с домакин Единбургския международен фестивал.