Дубай строи „плаваща златна“ опера

30 май 2024 г.

В Дубай има планове за изграждането на втори оперен театър, чиято фасада да бъде решена в ефектния златист цвят. The Azizi Venice Opera House ще представлява „плаващ златен шедьовър“ и ще бъде домакин на различен тип културни представления – опери, балети, концерти и мюзикъли. С капацитет от 2000 места, центърът ще обслужва и частни събития, което го определя като многофункционален комплекс. Предвижда се на мястото, където ще се издига оперния театър, да има и удобно за пешеходци пространство – открита площ през по-хладните месеци и покрита със стъклена конструкция през горещите периоди. Това гъвкаво архитектурно решение гарантира, че мястото би останало привлекателно през цялата година, като се адаптира към сезонните промени. Поредица от луксозни магазини, заведения за нощен живот, възможности за забавление и първокласни ресторанти, петзвездни хотели и бутикови жилищни сгради с над 34 000 апартамента – всичко това е част от проекта, рекламиран като „център за активност и лукс“.

Дубай наскоро представи това свое ново допълнение към архитектурните си чудеса и отново затвърди статута си на глобален център за модерна архитектура. Вторият оперен театър в града – The Azizi Venice Opera House ще бъде разположен в южната част на Дубай, в новия луксозен жилищен комплекс Azizi Venice, строен от инвестиционната компания Azizi Developments. Новият проект е на стойност 8 милиарда долара и би трябвало да заработи между 2025 и 2028 г., пише Vogue Arabia.

Подобно на емблематичната Дубайска опера в центъра на града, завършена през 2016 г., Azizi Venice Opera House ще има неповторим дизайн и вече е наречена „плаващ шедьовър“, по описанието на компанията Azizi Developments. „Венецианската опера Азизи“ не само ще блести в злато, но и ще бъде разположена на фона на течащ фонтан и заобиколена от Кристалната лагуна. Инвеститорите съобщават също, че планираното разширяване на метрото в Дубай ще включва станции близо до район Дубай Юг, което ще осигури безпроблемен достъп за посетителите, предпочитащи обществения транспорт.

В град, който се простира по брега на Арабския залив, новата опера в Дубай има амбицията да се нареди сред няколкото легендарни архитектурни феномени, известни като „плаващи опери“. Сред най-известните от тях е прочутата Опера в Сидни, Австралия, или Фестивалната сцена в Брегенц, Австрия, на езерото Констанс, а идеята за новия проект е вдъхновена именно от тези средища, съчетаващи културното преживяване с привлекателността на водата.